Groot potentieel voor zonne-energie

Een energierekening hebben ze al enkele jaren niet meer gezien. 45.000 kilowatt wekken Koos en Monique van der Laan nu op met de zonnepalen op hun staldak.

Aangezien hun biologische melkveebedrijf ‘maar’ 20.000 kilwatt verbruikt, levert stroom hen zelfs wat op. 'We wilden niet afhankelijk meer zijn van stroomprijzen, vandaar dat we zeven jaar geleden hiermee begonnen zijn', vertelt de melkveehouder uit Kamerik. 'Daarbij past duurzame energie mooi in het concept van onze biologische boerderij.'
Van der Laan begon met de actie 'Boer zoekt buur voor zonnepanelen'. Consumenten konden voor 250 euro investeren in zonnepanelen op zijn dak en kregen daarvoor voor 300 euro terug aan bonnen, die besteed konden worden in de boerderijwinkel. Zo’n dertig mensen deden eraan mee. Dat leverde zo'n 4.000 kilowatt op, maar dat was onvoldoende om zelfvoorzienend te kunnen zijn.
Vier jaar geleden kon Van der Laan de energieopwekking uitbreiden tot het huidige niveau dankzij een provinciale subsidie.
Hij is niet de enige die toekomst ziet in duurzame stroomopwekking. Gemeenten (U10), Natuur en Milieufederatie Utrecht, provincie Utrecht, gebiedscoöperatie O-gen, Programmabureau Utrecht-West en LaMi hielden onlangs twee drukbezochte bijeenkomsten over zonne-energie.
'We hebben berekend dat van de 1.100 bij ons bekende Utrechtse melkveebedrijven, 900 bedrijven 100 vierkante meter of meer hebben die geschikt zijn voor zonnepanelen', zegt Linda van der Weijden van LaMi. 'Er ligt een heel potentieel.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer