Melkveehouder+krijgt+toeslagrechten+veel+later
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Melkveehouder krijgt toeslagrechten veel later

De uitbetaling van de toeslagrechten voor de melkveehouderij wordt fors vertraagd. Deze week is wel begonnen met uitbetaling van een voorschot, maar de definitieve uitbetaling laat nog maanden op zich wachten.

De vertraging komt door de latere aanmeldingsperiode voor de Gecombineerde opgave en nieuwe GLB-controles, stelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Een aantal melkveehouders kreeg deze week het bericht dat het voorschot voor 30 november wordt uitbetaald. De eerste melkveehouders hebben de betaling inmiddels ontvangen.

Voorschot

Bij het voorschot gaat het om 70 procent van de basis toeslagrechten. De overige 30 procent en eventuele overige toeslagen komen pas na 1 februari, meldt RVO in de brief aan de melkveehouders.

Een RVO-woordvoerder weet dat niet alle melkveehouders deze brief hebben gehad. Bij een groot aantal ondernemers is de administratieve controle nog niet afgerond.

Hij vindt het lastig om een schatting te geven hoeveel procent van de melkveehouders deze brief heeft ontvangen. Grofweg schat hij dit tussen de 10 en 30 procent.

Vorig jaar in december

De ondernemers kregen vorig jaar hun totale toeslagrechten in december uitbetaald, weet voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij.

'Toen begonnen ze vanaf 5 december met het uitbetalen van het hele bedrag van de toeslagrechten. Nu komen ze deze week met alleen nog maar een voorschot. Niet best. Zeker ook omdat melkveehouders het financieel zwaar hebben.'

Andere houding

De vakgroepvoorzitter zag liever een andere houding bij het miniserie van Economische Zaken. 'Zeker wanneer de Europese Unie bepaalt dat landen een voorschot mogen geven, had het departement dit met beide handen moeten aanpakken. Vooral met die vertraging.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer