'Individueel voeren zeug toekomst' (video)

Zeugen in groepen houden kan op verschillende manieren. Bij een daarvan worden voerstations gebruikt. Dat biedt de mogelijkheid om zeugen individueel en meerdere voeders te voeren.

%27Individueel+voeren+zeug+toekomst%27+%28video%29
© Twan Wiermans

In Nederland zijn vier aanbieders van voerstations actief: Nedap, Mannebeck, Schauer en Compufeeder (voorheen Insentec). Met elkaar bedienen zijn zo'n 40 procent van de vermeerderingsbedrijven. De andere 60 procent past een ander voersysteem toe in de groep.

Individueel voeren

De kracht van voerstations, noemt Roy Overesch van Nijenkamp Stalinrichting uit Lemelerveld de mogelijkheid om zeugen individueel te voeren. 'In mijn beleving is dat de toekomst.' Nijenkamp nam vorig jaar oktober samen met AJM Systems de hard- en software voor voerstations over van Insentec.

De mogelijkheid om zeugen individueel te voeren en maatschappelijke acceptatie waren voor vermeerderaar Mark van Sambeek uit Echtenerbrug reden om te kiezen voor voerstations. Hij koos in 2012 voor het merk Insentec.

Pittige start

Pittig, zegt Van Sambeek over de overgang naar groepshuisvesting met voerstations. Hij schaalde daarbij in een keer op van 400 naar 1.200 zeugen.

'Als ik het over kon doen zou ik, omdat we geen ervaring hadden met voerstations, vooraf nog meer en beter inzicht willen hebben in hoe het systeem werkt. Nu weten we wat de exacte afstellingen voor ons bedrijf moeten zijn.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer