Verbod+op+houden+van+nertsen+toch+geldig
Nieuws
© Herman van Dinther

Verbod op houden van nertsen toch geldig

Het verbod in de wet op het houden en doden van nertsen is toch geldig. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. Het betekent dat bestaande bedrijven vanaf 2024 gesloten moeten zijn.

De rechtbank had eerder geoordeeld dat de wet die inging in 2013 ongeldig was. Nertsenhouders en de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) hadden geprotesteerd. Ze maakten er onder meer bezwaar tegen dat zij moesten stoppen met hun winstgevende bedrijven, maar dat zij daarvoor geen schadevergoeding krijgen. Ze kregen daarin gelijk.

Dit vonnis is door de hogere rechters vernietigd. Volgens het gerechtshof is voldoende rekening gehouden met de belangen van de nertsenhouders.

Overgangsperiode

In de wet is bepaald dat het verbod voor de bestaande nertsenhouders pas met ingang van 1 januari 2024 geldt. Tijdens de overgangsperiode van bijna elf jaar kunnen de nertsenhouders volgens de rechters hun ondernemingen voortzetten en winst maken. Zo kunnen zij de nadelige gevolgen van de wet in ieder geval deels opvangen en investeringen terugverdienen.

De rechters vinden dat de nertsenhouders er al jaren rekening mee konden houden dat er een verbod zou komen. Er werd al sinds 1999 over gesproken in de Tweede Kamer. Volgens het gerechtshof moeten de nertsenhouders ook hebben geweten dat de productie van bont bij veel mensen weerstand oproept.

Kamer

De Tweede en de Eerste Kamer gingen in 2012 akkoord met het verbod op het fokken van nertsen vanaf 2024. Dierenbeschermers waren er blij mee, omdat ze het verwerpelijk vinden dieren puur voor hun pels te fokken.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  24° / 12°
  20 %
Meer weer