Emissiearme systemen van RAV-lijst af

De normen voor emissiearme systemen in de melkveehouderij zijn aangescherpt. Hierdoor verdween een aantal emissiearme vloeren van de RAV-lijst. Volgens Gert Elling van Rombou hoeft dat nu nog geen probleem te vormen.

Het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Milieu stelden het Besluit emissiearme huisvesting op. Dit moet het Besluit ammoniakemissie huisvesting veehouderij vervangen. Doel is de reductie van 10 kiloton ammoniakemissie, onder andere in verband met stikstofbelasting op Natura 2000-gebieden.
Volgens de overheid is aanscherping van de emissiewaarden ook nodig om te kunnen blijven voldoen aan het ammoniakemissieplafond. Nu is dat nog 128 kiloton, zoals dat in Europees verband is afgesproken. Mogelijk wordt dit ammoniakplafond in de toekomst verder aangescherpt.
Een van die reductiemaatregelen is het beperken van de emissies vanuit de stal. De emissiearme systemen die melkveehouders kunnen toepassen, staan op de RAV (Regeling Ammoniak en Veehouderij)-lijst. Hierbij was de norm voorheen 12,3 kilo ammoniak per dierplaats per jaar.
Vanaf 1 juli van dit jaar is de norm aangescherpt naar maximaal 11 kilo. Deze norm geldt alleen voor nieuwe stallen en heeft geen gevolgen voor emissiearme vloeren of systemen in bestaande stallen met een te hoge emissiewaarde; deze kunnen blijven.
De melkveehouder die zijn vergunning voor 1 juli van dit jaar had aangevraagd, kon nog een oud emissiearm systeem toepassen. 'Daarnaast moet de stal binnen vijftien maanden na de vergunningverlening zijn voltooid', licht projectleider Gert Elling van Rombou toe.
Door het aanscherpen van de emissiewaarde viel een aantal vloeren af, zoals de sleuvenvloer en de Herakles gietasfaltvloer. Volgens Elling blijven er meer dan voldoende stalvloeren over om als emissiearm stalsysteem toe te passen. 'Zowel bij de goedkopere als de duurdere systemen is er voldoende keuze.'
Verder speelt dat emissiearme systemen per 1 januari 2016 hun voorlopige emissiefactor kwijt kunnen raken. Deze datum was al een jaar opgeschoven om leveranciers de kans te geven om een definitieve emissiefactor voor hun systeem te krijgen. Het gaat hierbij om het meten van vier proefstallen van hetzelfde systeem, waarna de definitieve emissiefactor wordt bepaald.
Volgens Elling kregen leveranciers een voorlopige erkenning met als verplichting binnen een aantal jaren te meten. Hoge kosten vormen hierbij vaak een aandachtspunt. Hij verwacht dat er ook voldoende keuze zal zijn, mochten systemen per 1 januari hun voorlopige emissiewaarde kwijtraken.
Aan de andere kant komen er nieuwe emissiearme systemen bij. Elling noemt allereerst het Aeromix-systeem, waarbij de mest in de kelder wordt belucht in plaats van de mest te mixen. Daarnaast zitten er nog enkele stalvloeren in de pijplijn. Zo wordt bijvoorbeeld gewerkt aan een roostervloer met rubber erop.
Ook op het gebied van luchtwassers zijn er ontwikkelingen gaande. Hierbij valt te denken aan verschillende ammoniakreducties en een compleet dichte stal. De luchtwasser is het systeem op de RAV-lijst met de laagste ammoniakemissiefactor.

Vrijloopstal vrijgesteld

Een van de emissiearme systemen valt nu onder een vrijstelling: de vrijloopstal. Bij deze stal is een ammoniakemissie van 13 kilo per dierplaats per jaar toegestaan, dus een overschrijding van de maximale emissiewaarde.
De overheid maakt hiervoor een uitzondering omdat deze stal nog in ontwikkeling is. Met name meer ruimte in combinatie met een zachte bodem geeft de dieren meer mogelijkheden voor natuurlijk gedrag. Het onderzoek naar de ammoniakemissie van dit systeem is nog niet afgerond. Volgens de overheid zou een maximale emissiewaarde de verdere ontwikkeling van dit type stallen frustreren.
'Bij de vrijloopstal wordt bekeken hoeveel ammoniak er in de lucht zit die door het doorlatend pakket heen wordt gezogen', vertelt Elling. Dit pakket bestaat bijvoorbeeld uit houtsnippers.
Ook zijn er vrijloopstallen met een speciale urinedoorlatende laag, waarbij de urine wordt opgevangen: de High Welfare Floor en de weidevloer van de Koeientuin van Chris Bomers in Groenlo. Ook van deze stallen zijn nog geen emissiewaarden bekend.

Aanscherping 2018

De keuzemogelijkheid in emissiearme systemen zou in 2018 wel eens anders kunnen zijn. Dan wordt de norm aangescherpt naar maximaal 8,6 kilo ammoniak per dierplaats per jaar. 'Dan kan het problemen opleveren', stelt Elling. Een flink aantal vloeren verdwijnt dan van de RAV-lijst.
Volgens de projectleider biedt de veiligheidsmarge bij voorlopige emissiefactoren mogelijk een uitweg. Deze is gebaseerd op berekeningen omdat er nog geen metingen zijn gedaan. Bij het bepalen van die voorlopige waarde is een veiligheidsmarge ingebouwd van een aantal kilo's ammoniak boven op de berekende waarde.
Door het krijgen van de definitieve erkenning met een lagere ammoniakemissie komen er waarschijnlijk systemen op de lijst die in 2018 buiten de boot zouden vallen bij een voorlopige emissiewaarde.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer