'Mensen krijgen meer jodium via melk'

Het jodiumgehalte in melk is sinds 2011 verdubbeld. Janneke Verkaik-Kloosterman, voedingskundig onderzoeker bij het RIVM, deed er onderzoek naar.

Waarvoor heb je jodium nodig?

‘Voor de vorming van schildklierhormonen. Deze dragen bij aan een normale groei en ontwikkeling en ze regelen de stofwisseling. Jodium is ook van belang voor de cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen. Dit begint al tijdens de zwangerschap.’

Wat is het jodiumgehalte in melk?

‘In 2009 bleek het gehalte in volle melk 7 microgram per 100 milliliter melk te zijn. In 2013 was het gehalte gestegen naar 15 microgram.’

Vanwaar die stijging?

‘Het is voor ons onduidelijk waar deze stijging precies vandaan komt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, bijvoorbeeld een hogere jodiuminname door de koe en residu van jodium door ontsmetting van de uier voor het melken met jodiumhoudend desinfectiemiddel.’

Is het alarmerend?

‘In de warenwet is een maximaal jodiumgehalte voor melk vermeld, namelijk 30 microgram per 100 milliliter melk. Ondanks de stijging valt het huidige jodiumgehalte in melk dus nog onder de wettelijke norm.’

Is de jodiuminname van mensen meegestegen?

‘Ja, we hebben geconstateerd dat de jodiuminname in vier jaar tijd is gestegen met gemiddeld 7 tot 17 procent, afhankelijk van de leeftijd. In die periode is het gebruik van bakkerszout in brood juist gedaald om zo de zoutconsumptie te verlagen. De gestegen jodiuminname is grotendeels veroorzaakt door het hogere gehalte jodium in melk en andere zuivelproducten.’

Is dat gevaarlijk?

‘Voor jodium is een aanvaardbare bovengrens van inname vastgesteld door de European Food Safety Authority (EFSA) van 600 microgram per dag voor volwassenen. Voor kinderen is dit 200 tot 500 microgram per dag, afhankelijk van de leeftijd. Het is nog onzeker of een chronisch te hoge jodiuminname gevolgen heeft voor mensen met een normaal werkende schildklier.’

Moeten boeren zorgvuldiger zijn?

‘Er is regelgeving ten aanzien van het maximale jodiumgehalte in melk. Daarnaast is er ook EU-wetgeving die het maximale jodiumgehalte in veevoer regelt. Bovendien controleert het COKZ (Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel) de kwaliteit van zuivel regelmatig. Mochten boeren melk leveren met een te hoog jodiumgehalte, dan vermoed ik dat ze hierop zullen worden aangesproken.’

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer