De helft minder afzet chemische middelen

De afzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen voor het gebruik in de land- en tuinbouw is de afgelopen dertig jaar gehalveerd.

De+helft+minder+afzet+chemische+middelen
© Nieuwe Oogst

Dat meldt het Compendium voor de Leefomgeving op basis van CBS-cijfers en gegevens van Nefyto, de koepelorganisatie voor middelenfabrikanten.

Ten opzichte van 2013 daalde de afzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen in 2014 met 3 procent tot zo'n 9,6 miljoen kilo actieve stof op jaarbasis.

Sterke daling

In 1985 verkochten de bedrijven die zijn aangesloten bij Nefyto nog 21 miljoen kilo actieve stof. Tot halverwege de jaren '90 was sprake van een sterke daling van de afzet vooral vanwege de beperkingen voor het gebruik van chemische grondontsmettingsmiddelen.

Sinds 2005 schommelt de jaarlijkse afzet van chemische middelen rond de 10 miljoen kilo actieve stof. Fungiciden domineren de afzet met een aandeel van zo'n 40 procent.

De afzet van acariciden en insecticiden dalen geleidelijk van jaar op jaar. Voor fungiciden en ook herbiciden is de mate van gebruik afhankelijk van het klimaat.

Aanvullende restricties

De lagere afzet van chemische middelen afgelopen jaar ten opzichte van 2013, is veroorzaakt door een fors verminderde afzet van het resterende grondontsmettingsmiddel vanwege aanvullende gebruiksrestricties.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer