GroenLinks%3A+actie+tegen+fruitteelt
Nieuws
© Nieuwe Oogst

GroenLinks: actie tegen fruitteelt

GroenLinks wil dat het kabinet maatregelen neemt om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de fruitteelt te beperken. Aanleiding is het kritische rapport van Greenpeace.

In 'Het appelgif valt ver van de boom' meldt Greenpeace onder meer dat in het oppervlaktewater rond boomgaarden de kwaliteitsnormen vaak worden overschreden. Nederlandse fruittelers zouden meer gewasbeschermingsmiddelen gebruiken dan hun collega's elders in Europa.

Controles

GroenLinks Kamerlid Rik Grashoff heeft over het rapport schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Sharon Dijksma. Hij wil onder meer weten of de NVWA wel voldoende controleert in de fruitteelt.

Grashoff wil dat Dijksma voor de fruitsector aanvullende maatregelen afkondigt. 'Zodat er snel minder landbouwgif in de bodem en in het water rond appel- en perenboomgaarden terecht komt', aldus het Kamerlid.

Gesprek

Hij vraagt de staatssecretaris ook om met de fruitteelt in gesprek te gaan over de resultaten van het Greenpeace rapport.

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer