Rentmeester van de toekomst

De aanleiding is een gesprek afgelopen weekend, thuis op de boerderij met een van onze gasten. Het gesprek wordt een discussie over de moderne land- en tuinbouw met stevige kritiek op onze manier van boeren. De boodschap van de ander is duidelijk; boeren zijn slechte beheerders van het natuurlijk kapitaal, bodem en water. We sluiten het gesprek af met een handdruk en gaan ieder onze eigen weg.
Het gesprek laat me echter niet los. Ik ben geraakt door de stelligheid van de ander die beweert dat boeren er een potje van maken. Beste stuurlui staan aan wal, denk ik in mijn boosheid: ‘Kun jij het beter?’ Maar dat brengt geen rust. Dat is niet de goede benadering en getuigt niet van trots, respect en waardering voor ons vakmanschap.
Dagen later komt mijn gedachte op een van onze kernactiviteiten: wij zijn de verzorgers van het natuurlijk kapitaal, bodem en water. Wij hebben in die rol ook oplossingen voor de gevolgen van de klimaatverandering. Denk aan de berging van water nu het bebouwd oppervlak in steden groter wordt en de buien heviger. Wij binden CO2 in de bodem en in de omslag van de energieproductie op basis van gas en olie naar zon, wind en biovergisting kunnen we een belangrijke bijdrage leveren. Verder kunnen we broeikasgassen uit de veehouderij met een relatief eenvoudige bewerking van dierlijke verse mest, aanzienlijk terugbrengen.
Als ik dit zo opsom, is het antwoord op de vraag van zondag - ‘kun jij het beter?’ - duidelijk. Het gesprek sterkt mij in de overtuiging dat wij, boeren en tuinders, de discussie niet uit de weg moeten gaan en ons zeker niet in de hoek moeten laten zetten. Wij zijn de rentmeesters van de toekomst. Voor ons eigen gezin, en voor een gezonde en duurzame samenleving.

Hans Huijbers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer