'Glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend'

Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) omschrijft het herbicide glyfosaat als waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen.

%27Glyfosaat+waarschijnlijk+kankerverwekkend%27
© Peter van Houweling

Het IARC, onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), inventariseerde in welke mate een aantal gewasbeschermingsmiddelen op basis van organofosfor-verbindingen kankerverwekkend zijn.

Non-Hodgkin

Op basis van de resultaten deelt de organisatie glyfosaat in als waarschijnlijk kankerverwekkend. Er is onder meer beperkt bewijs voor het veroorzaken van non-Hodgkinlymfoom bij mensen en voldoende bewijs voor veroorzaken van kankerverschijnselen bij proefdieren in laboratoria.

Verder zijn er ook sterke aanwijzingen van DNA- en chromosomale beschadigingen van menselijke cellen die ontstaan na bespuitingen met middelen op basis van glyfosaat.

Reactie Monsanto

Monsanto is het niet eens met de nieuwe indeling van glyfosaat, blijkt uit een reactie in het Financieele Dagblad. De producent van Roundup vindt dat de conclusie van IARC niet wordt ondersteund door de beschikbare gegevens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer