Mijn afscheid, zijn toekomst

Afscheid nemen is de deur naar de toekomst. Nee hoor, ik stop nog niet met columns schrijven. Zover is het nog niet.
Er zijn veel dingen waar je in het leven afscheid van kunt nemen. Bijvoorbeeld van je bedrijf, je levenswerk, wat je helemaal op jouw manier en naar je eigen karakter hebt opgebouwd. Bij ons is dat op redelijke termijn aan de orde.
Inmiddels staat de opvolger al drie jaar te trappelen om zelfstandig aan de gang te gaan, op zijn manier en met zijn karakter. Ik snap dat ook.
Zo moet het ook gaan. Voor de opvolger, die nu voor die deur staat, is mijn afscheid zijn toekomst. Wel lastig dat juist voor hem afscheid nemen van bijvoorbeeld met een virus besmet plantgoed ook een deur is naar zijn toekomst.
Iedere partij bollen wordt getoetst met een bladmonster bij de Bloembollenkeuringsdienst (BKD). Erg spannend als de uitslagen binnenkomen. De monsters worden op vier virussen getoetst. Normen die de sector zelf heeft vastgesteld, geven aan of we er in het volgende jaar nog mee door mogen gaan.
Ik heb al vaker geschreven over een heel lastig virus waar we in de bloembollenteelt mee kampen. Zoals blijkt, blijft het niet bij dat ene virus en geldt het zeker niet alleen voor de lelie. Ook andere bolgewassen krijgen nagenoeg dezelfde problemen met potexvirussen.
Als ondernemer ben je ook met de continuïteit van je bedrijf bezig. Je hebt vaste kosten die toch moeten worden betaald. Inmiddels schrijven we 2015 en de problemen rond PlAMV zijn zeker niet kleiner geworden, eerder groter.
Het getuigt van grote moed dat onze opvolger het nog steeds als een uitdaging ziet om met ons bloembollenbedrijf de toekomst in te gaan. Behalve alle andere onzekerheden is het virusprobleem toch wel het lastigste en het moeilijkst om in de klauwen te krijgen.
En dan te bedenken dat het anders had gekund. Hoe groot de pijn ook was, we hadden drie jaar geleden nog meer besmet plantgoed moeten weggooien. Inmiddels kunnen we met hygiëne niet streng genoeg zijn en gaan we nog meer protocollen afspreken om te overleven. We weten nog te weinig over dit probleem. Laten we hopen dat er goede dingen in het verschiet liggen.

Hans van der Heijden

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer