Maatwerk in bandbreedte

Maandag reisde ik af naar Den Haag. Ik werd verwacht bij de Eerste Kamer voor een deskundigenbijeenkomst over de Omgevingswet. Gevoed met kennis en kunde door de LTO-beleidsadviseurs nam ik deel aan de discussie.
Bij de voorbereiding rezen bij mij al meteen een paar vragen over de effectiviteit van deze nieuwe wet. We kennen het allemaal wel. Je wilt als ondernemer een nieuwe stal bouwen of een containerveld aanleggen voor potplanten. Vol energie ga je aan de slag en start je een procedure voor de vergunningen. Vaak is dat een langdurig proces, dat hoge kosten met zich meebrengt. Een situatie die met de komst van de Omgevingswet opgelost kan worden.
Ik zeg bewust ‘kan’, want het is allerminst zeker dat alle barrières opgelost worden. De intentie van de wet is goed: een groot aantal wetten wordt gebundeld en vergunningverlening wordt meer een proces van ‘uitnodigen’ en ‘brede participatie’. Dat kan een snellere procedure en een meer gedragen vergunning opleveren. Maar… is de overheid daar wel klaar voor? Want, welke garanties biedt de Omgevingswet dat willekeur wordt voorkomen en dat iedere provincie of gemeente zelf de omgevingswaarden vaststelt?
Ondernemers hebben recht op een betrouwbare overheid, rechtszekerheid en een gelijk speelveld. Daarom zet ik namens LTO Nederland in op maatwerk binnen bandbreedte. Laat de overheid brandbreedtes opstellen waarbinnen ondernemers de ruimte krijgen. En zorg dat deze binnen alle provincies en gemeenten duidelijk zijn. Dan heb ik vertrouwen in een effectieve Omgevingswet waarmee ondernemers letterlijk de ruimte krijgen die ze verdienen.

Annette van Velde

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer