FarmWalk ontzorgt onervaren beweider

Een heel weideseizoen lang iedere week met de grashoogtemeter door het land voor de FarmWalk. Zes studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein (VHL) in Leeuwarden bouwden zo inzicht op in grasgroei en drogestofopbrengsten.

Ilona LesscherAan het begin van het weideseizoen kregen de zes studenten een Jenquip grashoogtemeter in gebruik. Daarmee maakten ze op het thuisbedrijf wekelijks een rondgang om het gras te monitoren: de FarmWalk.
Door wekelijks hetzelfde pad af te leggen en het gras te meten, krijgt een melkveehouder een goede indicatie van de grasgroei en de actuele drogestofopbrengst op zijn bedrijf. ‘Mijn vader is al dertig jaar boer en zijn schatting van het grasaanbod kwam goed overeen met wat ik mat. Hij heeft geen graslandhoogtemeter meer nodig’, zegt Marieke Jelsma.
Hessel Heida vult aan: ‘Maar als je jong en onervaren bent zoals wij, dan krijg je mooie handvatten om te beweiden.’ Voor de zes boerendochters en -zoons was de FarmWalk intensief en het vroeg discipline om thuis wekelijks het loopje te maken. Daartegenover staat dat ze veel meer gevoel en inzicht kregen in grasgroei, de dichtheid van gras, wat een maaisnede is en drogestofopbrengsten.
Zo bleek bij Aliena van der Hout, die gedurende het groeiseizoen over achttien percelen 23 rondes maakte, dat er 4 ton droge stof opbrengstverschil zat tussen het beste en minste perceel. Dat is waarschijnlijk het gevolg van muizenschade en een storende laag op 30 centimeter diepte. ‘Thuis hadden we verwacht dat een ander perceel het slechtst presterende zou zijn’, vertelt Van der Hout.

Inzicht

‘De grashoogtemeter geeft je door het meten meer inzicht in de totale opbrengst van je grasland en waar je kunt optimaliseren’, zegt docent Gelein Biewenga, die vanuit VHL de studenten begeleidde.
‘Afhankelijk van hoe intensief wordt geweid, kun je er scherper op zitten als je gebruikmaakt van hulpmiddelen zoals de graslandhoogtemeter en Feedwedge (weidewig).’ Het computerprogramma Feedwedge geeft inzicht in de actuele grasvoorraad en -behoefte van een bedrijf.
Alle data die de studenten met hun metingen verzamelden, zijn toegevoegd aan het meetnetwerk van stichting Weidegang. Daaruit put ‘de Weideman’ ook weer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer