Dijksma plust EU-geld niet bij

Het kabinet zal zelf niets toevoegen aan de 29,9 miljoen euro uit Brussel voor de melkveehouderij en de varkenshouderij. Cofinanciering is niet aan de orde, stelt staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

Jan van LiereDe Brusselse regeling biedt lidstaten de mogelijkheid eigen geld toe te voegen aan het geld dat de Europese Commissie beschikbaar stelt. Verschillende lidstaten lijken dat ook werkelijk te gaan doen.
Nederlandse boeren hoeven daar echter niet op te rekenen. Dijksma maakte dat woensdag duidelijk tijdens een debat in de Tweede Kamer. Carla Dik-Faber (ChristenUnie) vroeg haar ernaar.
‘Ziet u 30 miljoen euro op mijn begroting?’ reageerde de staatssecretaris enigszins gepikeerd. Ze voegde eraan toe dat er onderwerpen zijn die meer prioriteit hebben voor extra geld, zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het groene onderwijs.
De cofinanciering in bijvoorbeeld Frankrijk en Oostenrijk betreft voornamelijk ‘oud’ geld, dat al voor de landbouw was bestemd, aldus Dijksma. ‘De boeren betalen daar de rekening gewoon zelf.’
Binnen enkele weken komt er een uitgewerkt plan voor de inzet van de 29,9 miljoen euro voor Nederland. Het overleg met de sector daarover is nog niet afgerond. Bovendien denkt de staatssecretaris erover om ook andere organisaties te raadplegen, met name over de inzet van geld voor weidevogels.
De Tweede Kamer is niet onverdeeld gelukkig met de Brusselse steun die werd toegezegd na de boerendemonstraties van 7 september. Zo benadrukt de VVD geen voorstander te zijn van het door Brussel uitdelen van honderden miljoen aan melkvee- en varkenshouderij. Het stoort woordvoerder Bart de Liefde met name dat lidstaten het desgewenst kunnen inzetten als ‘ordinaire inkomenssteun’.
‘De Europese Commissie zou er veel beter aan doen om te zorgen dat er een gelijk speelveld komt in Europa. Daar hebben onze boeren echt wat aan’, aldus het liberale Kamerlid.
Rik Grashoff (GroenLinks) meent dat het steunpakket niet nodig was geweest als de EU de afgelopen jaren ‘verstandiger’ was omgegaan met de melkvee- en de varkenshouderij. Brussel had volgens hem productievermindering moeten afdwingen.

Kleinere veehouderij

De vrije markt heeft volgens GroenLinks veel nadelen. ‘De marktwerking functioneert in de landbouw zo slecht dat we steeds moeten corrigeren en met geld moeten smijten’, stelt Grashoff. Hij vindt dat de omvang van de veehouderij ‘vrij fors’ teruggebracht moet worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer