LTO ziet kans in vorming natuur

LTO Noord-Holland pleit voor een goede regeling voor bedrijfsverplaatsing om agrarische structuurversterking te combineren met realisatie van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Noord-Holland wil dit netwerk afronden en steekt in de jaren 2016-2020 173 miljoen euro in groene projecten.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland publiceerden deze week hun begroting voor groene projecten. Het gaat om 114 projecten en tien subsidieregelingen. Deze staan ook in het Provinciaal Meerjarenprogramma Groen.
Er wordt volop ingezet op de realisatie van het NNN, voorheen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Daarvoor zijn volgens de provincie voldoende middelen beschikbaar. 'Onder meer is de wens een flinke impuls te geven aan het onverkort aanleggen van het NNN en de aanleg van natuurbruggen en -verbindingen', laat gedeputeerde Tjeerd Talsma weten.

Actieplan 250

Jaarlijks wil de provincie 250 hectare NNN per jaar realiseren om daarmee een groot deel van de resterende 4.500 hectare voor 2027 te behalen. Momenteel wordt het 'Actieplan 250' opgesteld, wat naar verwachting eind dit jaar gereed is. De provincie inventariseert onder meer welke instrumenten er zijn.
De 250 hectare zijn niet genoeg, maar het Actieplan 250 komt wel tegemoet aan de wens uit het veld om de regie op afronding te versterken, stelt de provincie.
Volgens LTO Noord helpt het beschikbare budget niet als betrokken boeren niet voornemens zijn mee te werken.'Als de provincie oog heeft voor de andere belangen en de realisatie van het NNN koppelt aan agrarische structuurversterking, dan zijn meerdere doelen te dienen. Daarom pleiten wij voor een werkbare regeling voor bedrijfsverplaatsing in het actieplan', vertelt beleidsadviseur Ard Mooij van LTO team West.
Eerder is dit onderdeel uit de Ruimte voor Ruimteregeling gehaald.
'Door bedrijven in het NNN te verplaatsen en te compenseren ontstaat er lucht en schuifruimte in zo'n gebied', legt Mooij uit.
'De betrokken boer heeft een alternatief en de natuur kan begrenst worden. Bovendien krijgen de omliggende bedrijven ook kans op wat extra grond, zowel buiten als binnen het NNN. Het mes snijdt zo aan meerdere kanten.'
Er zijn diverse situaties in de provincie waar dit kan werken, denkt LTO Noord.
De provincie maakte deze week ook bekend dat 4,5 miljoen euro beschikbaar is voor de aanleg van nieuwe natuur in 2015 en 2016.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer