Gedeputeerde Maij niet blij met wijziging AVAV

Overijssels gedeputeerde Hester Maij en wethouder Eric Kleissen van gemeente Dinkelland zijn onaangenaam verrast door een aanpassing van de gebiedsanalyse voor Natura 2000-gebied Achter de Voort, Agelerbroek en Voltherbroek (AVAV).

Gedeputeerde+Maij+niet+blij+met+wijziging+AVAV
© Ruud Ploeg

De aanpassing van de analyse komt van het rijk, die het voortouw neemt bij dit natuurgebied in gemeente Dinkelland. Hoewel de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) op 1 juli is ingegaan, is deze nu al weer herzien.

Dat was nodig vanwege technische aanpassingen in rekensysteem Aerius. Daardoor zijn ook de gebiedsanalyses gewijzigd.

Depositie hoger

De wijzigingen zijn in de meeste gevallen niet inhoudelijk van aard. Een van de uitzonderingen daarop is het gebied AVAV in Dinkelland. Het rijk becijferde dat de achtergronddepositie in dit gebied hoger uitvalt door het nieuwe Aerius-rekenmodel.

Daarom wil het rijk extra maatregelen. Een daarvan is het aanplanten van een naaldbos van 46 hectare in de bufferzone van het gebied. Dat zou moeten zorgen voor minder stikstofdepositie.

Naaldbossen

'Naaldbossen passen hier helemaal niet. In heel Twente kom je geen naaldbos tegen', zegt gedeputeerde Maij. 'Bovendien hebben betrokken partijen in het gebied afgesproken dat we de natuurdoelen willen halen met daarbij passende maatregelen.'

Maij is ook verontwaardigd over de handelwijze van het ministerie van Economische Zaken.

Herstelmaatregelen

Maij krijgt daarin bijval van wethouder Kleissen. 'Het duurde lang voordat er in het gebied voldoende vertrouwen was om gezamenlijk tot de benodigde herstelmaatregelen voor het natuurgebied te komen.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer