Provincies azen op PAS-ruimte

Provincie Flevoland staat onder toenemende druk om zogeheten prioritaire ontwikkelruimte voor de landbouw in te leveren. Andere provincies azen nu op die ruimte om veehouderijbedrijven rond hun eigen natuurgebieden te helpen.

Joost de la CourtFlevoland is de enige provincie die de eigen landbouw als prioritair project heeft aangemeld en toegekend heeft gekregen. Daarmee stelde ze in een vroeg stadium van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) voldoende ontwikkelruimte veilig voor Flevolandse veehouders.
Veehouders in veel andere provincies hebben inmiddels te maken met een tekort aan ontwikkelruimte. Dat geldt dan vooral voor de ruimte in het PAS-segment waarin kan worden volstaan met een melding in plaats van een vergunningaanvraag.
Voor minstens negen Natura 2000-gebieden zijn veehouders inmiddels aangewezen op een vergunningaanvraag omdat de meldingsruimte vol zit. Met name in de Natura-gebieden Rijntakken en Veluwe knelt het flink. Het brengt extra lasten met zich mee voor deze bedrijven, zoals aan legeskosten en onderzoek.
Provincies evalueren binnenkort de PAS. Aangrenzende provincies Overijssel, Gelderland en Friesland willen de prioritaire ruimte die Flevoland indertijd heeft geclaimd nu inzetten om de druk in hun eigen provincies te verlichten.
LTO Noord Flevoland heeft Gedeputeerde Staten afgelopen week nog eens op het hart gedrukt niet toe te geven aan de druk. De andere provincies moeten hun eigen broek maar ophouden, vindt voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland. ‘De prioritaire ruimte die is toegekend aan de Flevolandse landbouw is zorgvuldig berekend. Daar moet je niet nu al aan tornen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer