Gemeente Nieuwkoop de boer op

LTO Noord Alphen-Nieuwkoop ontving in september een delegatie van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Nieuwkoop op het melkveebedrijf van Adrie en Arjan van Smoorenburg in Noorden.

Anne-Marie RopsDe familie Van Smoorenburg bouwde in 2014 een ligboxenstal met draaimelkstal voor 125 melkkoeien. ‘De vergunningverlening hiervoor is soepel verlopen’, vertelt secretaris Bert Roest van LTO Noord Alphen-Nieuwkoop.
Het melkveebedrijf ligt vlak bij Natura 2000-gebied Nieuwkoopse Plassen en De Haeck. Ook ligt het vlak bij de Noordse Buurt, waar glastuinders zijn uitgekocht, kassen zijn gesloopt en het daarvoor in de plaats gekomen grasland gebruikt wordt door melkveehouders uit de omgeving. Het bedrijf voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij.
Na de rondleiding over het bedrijf kwam een aantal onderwerpen die spelen in de afdeling ter sprake. Sjaak Voorend, lid van de werkgroep Natura 2000 Nieuwkoopse Plassen & De Haeck, gaf de gemeenteraad mee dat in het voorontwerpbestemmingsplan Landelijk Gebied van gemeente Nieuwkoop aan de eigendommen van Natuurmonumenten in de Meijegraslanden een andere bestemming is gegeven dan is overeengekomen in het Beheerplan Natura 2000 Nieuwkoopse Plassen en De Haeck.

Ganzen

Ook was er aandacht voor de ganzenoverlast in het gebied. Op het bedrijf van Van Smoorenburg veroorzaken ganzen jaarlijks voor 10.000 euro schade.
‘We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst’, zegt Roest. In het voorjaar staat een kennismakingsbezoek gepland met gemeente Alphen aan de Rijn. Dat organiseert LTO Noord Alphen-Nieuwkoop samen met de afdeling Rijn en Vlietlanden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer