EC: melkproductie groeit fors

Nederland zal in 2016 125 miljoen kilo meer melk produceren dan in 2015. De totale productie voor dit jaar wordt geschat op 12,44 miljard kilo, 4,5 procent meer melk dan in 2014.

Pieter StokkermansDat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie (EC), die deze week zijn gepubliceerd. Daarmee stijgt de melkproductie in 2015 harder dan in Europees verband, waar die productie dit jaar met 1,9 procent en volgend jaar met 0,9 procent zal stijgen.
Ierse melkveehouders produceren in 2015 naar verwachting 8 procent meer melk tegen 5 procent extra in 2016. In landen als Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk betekent het einde van het melkquotum niet direct een verhoging van de melkproductie. In Estland komt de melkproductie dit jaar waarschijnlijk 4 procent lager uit. Voor volgend jaar wordt in deze landen wel een stijging verwacht.
Waarschijnlijk zal de Europese melkproductie de komende maanden in Europa dalen, maar blijft in de laatste vijf maanden van 2015 toch nog 1,1 procent hoger dan in dezelfde maanden 2014.
Voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij verbaast zich niet over de Nederlandse productietoename. ‘Tot nu toe zie je de melkproductie op bedrijfsniveau nog nauwelijks zakken omdat de Nederlandse melkveehouder met hoge vaste kosten kampt. Nederland is een typisch melkland. Zelfs met een beperking als fosfaatrechten weet de ondernemer nog prima prestaties neer te zetten’, zegt hij.
‘Het wordt nu meer een kwestie van optimaliseren. Wel is het jammer dat bij de bepaling van de melkprijs emotie een grote rol speelt. Europees gezien is er nauwelijks meer melk.’
Zuivelspecialist Klaas Johan Osinga van LTO Nederland vindt de voorspelling voor 2016 voorbarig. ‘Je weet bijvoorbeeld nog niet wat het effect is van de fosfaatrechten. De kans is groot dat veel Nederlandse melkveehouders hierdoor in groei en melkproductie worden beperkt.’
Dat betekent niet direct een hogere melkprijs, stelt Osinga. ‘De verschillende exporterende landen vormen communicerende vaten. Nederland is geen eiland in Europa en Europa is dat niet op de wereldmarkt.’
Zo is het volgens de zuivelspecialist goed de wereldmarkt in de gaten te houden. ‘Fonterra verwacht voor het komende jaar een afname van de Nieuw-Zeelandse melkproductie, terwijl de VS en Australië een beperkte plus voorspellen’, constateert hij.
‘Aan de vraagkant zien we dat de vraag in China langzaam terugkomt. De houdbaarheid van de Chinese voorraden is eindig en de melkprijs ligt er rond de 45 cent. We mogen op dit moment ook blij zijn met de sterke vraag naar boter vanuit de VS.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer