DAFW wil uitgroeien tot breed agropodium

De Dutch Agri Food Week (DAFW), die dit jaar voor het eerst wordt gehouden van 12 tot en met 20 oktober, moet uitgroeien tot het nationale podium voor de Nederlandse agrarische en foodsector.

De Dutch Agri Food Week bestaat uit een bundeling van bestaande en nieuwe evenementen voor ‘professionals en consumenten’. Oftewel iedereen die belangstelling heeft of te maken heeft met voedsel en voedselproductie. Organisatoren zijn Agrifood Capital, Food Valley NL, Greenport Westland-Oostland en Brightlands Greenport Venlo.
Zij willen tonen wat er in de totale keten van grond tot mond allemaal nodig is om voedsel te produceren. ‘We laten zien dat we niet alleen de meest productieve, maar ook een zeer innovatieve sector in Nederland zijn. En hoe we samenwerken aan duurzame voedselsystemen van nu en de toekomst’, meldt de organisatie.
DAFW krijgt support van de topsector Agri & Food, dat is ingesteld door het ministerie van Economische Zaken. In een topsector werken overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen samen aan de internationale versterking van de sector.
De Nederlandse agrifoodsector behoort tot de top van de wereld, blijkt uit internationaal onderzoek van Oxfam Novib. Met het meest gezonde, betaalbare, gevarieerde en veilige voedsel ter wereld.
In Nederland is de sector de grootste maaksector met een toegevoegde waarde van 42 miljard euro en een aandeel van 10 procent in het nationaal inkomen en werkgelegenheid. Ook is de agro- en foodsector goed voor 13 procent van de export.
De topsector Agri & Food zet in op een jaarlijkse groei in toegevoegde waarde van 3 procent en in export van 5 procent. Daarmee wil zij structureel beter presteren dan de rest van de Nederlandse economie.

Innovatie

Onlangs presenteerde de topsector zijn innovatie-agenda 2016-2019. Concrete punten daarin zijn dat de agrofoodsector zich verder ontwikkelt met precisietechnologie, robotisering en genomics. Daarnaast wordt genoemd veilige en gezonde voeding tegen ouderdoms- en welvaartsziektes, zoals diabetes en obesitas.
Verder richt de agenda zich op het meer circulair maken van de productiesystemen, zoals biobased economy, fosfaat terugwinnen en verminderen van verspilling. Ook wil de topsector werk maken van de afhankelijkheid van import van grondstoffen, het verminderen van effecten op klimaat en biodiversiteit en een gerichte aanpak van dierziektes en antibioticaresistentie.
Tijdens DAFW komen deze aspecten ook aan bod. Zo vertelt topman Roelof Joosten van FrieslandCampina in Wageningen hoe de Nederlandse zuivelsector internationaal succes boekt. In Den Bosch wordt tijdens de AgriFood Capital de Grow Campus geopend, waar ondernemers, studenten en deskundigen samenwerken aan innovatie. Ook wordt Insectlab geopend, een proeftuin voor duurzame eiwitproductie uit insecten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer