%27Innovatie+struikelt+vaak+over+hobbels%27+%28video%29
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Innovatie struikelt vaak over hobbels' (video)

Zet kort op papier waar de landbouw over vijf of tien jaar staat, wat aan innovatie nodig is en wat de top 5 of 10 aan hobbels is.

Dat is het advies van VVD'ers Helma Lodders (Tweede Kamer) en Jan Huitema (Europees parlement) aan innovatieve bedrijven.

De politici waren vrijdagmorgen te gast bij loonwerker Christel Thijssen in Nieuwehorne om kennis te nemen van een aantal innovatieve ontwikkelingen.

Een tiental (loon)bedrijven was met machines aanwezig om de struikelblokken in de innovatieve land- en tuinbouw duidelijk te maken.

Subsidies

Thijssen heeft een gespecialiseerd loonbedrijf en is onder meer actief met een Veris-scan en een drone om data te verzamelen.

'Om innovatief te kunnen zijn, moet je voorop lopen en dingen ontwikkelen. Door wet- en regelgeving kunnen loonbedrijven vaak niet meedoen met bijvoorbeeld de POP-subsidies', zegt Thijssen.

Hij wijst er op dat loonwerkers vaak niet in aanmerking komen voor subsidies die beschikbaar zijn voor akkerbouwers. Terwijl loonwerkers wel risico lopen met grote investeringen in nieuwe innovaties, die zich in de praktijk vaak nog moeten bewijzen.

Bemestingsnormen

Gebruik van taakkaarten en nieuwe plaatsspecifieke bemestingstechnieken zouden boeren en tuinders meer ruimte moeten geven bij bemestingsnormen, vindt ook Huitema.

'Ik denk dat Brussel daar wel voor open staat als we het wetenschappelijk goed kunnen onderbouwen. Het gaat de Europese Unie om het resultaat.'

Gewasopbrengsten

'Straf en beloon boeren op basis van gewasopbrengsten en de milieueffecten. De techniek hiervoor ligt op de plank', stelde Huitema verder.

Lodders pleit in dit verband voor pilotprojecten. 'Nederland moet het wel op een goede manier invullen. Brussel duldt geen fraude.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer