LTO wil uitstel vanggewas

LTO Nederland wil dat de uiterste inzaaidatum van vanggewassen wordt uitgesteld tot 15 oktober. In een brief aan staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) heeft voorzitter Albert Jan Maat daarom gevraagd.


Dijksma maakte vorige week bekend dat de invulling van het ecologisch aandachtsgebied met vanggewassen nog kan tot 1 oktober. LTO wijst echter op de ernstige vertraging in oogstwerkzaamheden als gevolg van de voortdurende regen.
Veel boeren zullen de vanggewassen niet tijdig kunnen inzaaien voor de vastgestelde deadline. Dat blijkt onder andere uit reacties van leden richting de regionale LTO-organisaties. Daarom vraagt LTO Nederland ‘dringend’ om uitstel met minimaal twee weken tot ten minste 15 oktober.
Het argument dat Brussel daarvoor geen toestemming geeft, spreekt LTO niet aan. In de brief wordt erop gewezen dat Europa rekening hoort te houden met verschillen in oogstperiodes tussen noord en zuid.
‘Het zou onverantwoord zijn onder deze omstandigheden de oogst van het hoofdgewas en inzaai van de vanggewassen te forceren’, schrijft Maat aan Dijksma. ‘De bodemstructuur zou daardoor schade ondervinden. De vanggewassen zullen niet de gewenste kwaliteit kunnen ontwikkelen.’
Van alle uien zat eind deze week nog zo’n 80 procent in de grond. Ook een groot deel van de aardappelen moet nog worden geoogst. Inzaai voor 1 oktober is vaak niet haalbaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer