Schultz%3A+Geuze+%27te+negatief%27+over+landschap
Nieuws
© architectuur.nl-

Schultz: Geuze 'te negatief' over landschap

Landschapsarchitect Adriaan Geuze schetste een 'te negatief beeld' van het Nederlandse landschap, vindt minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu (I&M).

Dat antwoordt minister Schultz van Haegen op vragen van Tweede Kamerlid Eric Smaling (SP) over de uitzending van Zomergasten waarin Geuze te gast was.

Schultz zelf heeft het interview overigens niet gezien. Toch geeft ze aan dat 'er met oprechte inzet van verantwoordelijke bestuurders en andere betrokkenen op veel plekken in ons land wordt gewerkt aan de kwaliteit van onze leefomgeving'.

Rommel

De landschapsarchitect veegde de vloer met het Nederlandse ruimtelijke beleid aan. Als voorbeeld noemde hij de rommel langs de A4 bij Leiden en Leiderdorp.

Schultz antwoordt daarop dat tussen Zoeterwoude en Leidschendam zich 'één van de mooiste snelweguitzichten van Nederland bevindt, met zicht op Groene Hart en de Driemolengang bij Stompwijk'.

Schoonheid

Wel vindt de bewindsvrouw dat de discussie die Geuze aanzwengelt kan bijdragen aan 'meer aandacht voor de beleving van het landschap'.

Ook is ze het niet eens met Geuze dat Zuid-Holland een provincie is zonder landschappelijke schoonheid en ruimtelijke kwaliteit. Ze noemt onder meer het Groene Hart en de duinen langs de kust.

Bedrijfsdozen

Geuze had verder kritiek op het stuk A2 tussen Zaltbommel en Den Bosch en de A7 door Friesland die een aaneengesloten 'straat met kantoren en bedrijfsdozen aan weerskanten dreigt te worden', stelt Smaling.

Schultz antwoordt dat ruimtelijke keuzes worden gemaakt op de plek waar ze het beste passen. 'Ik vertrouw erop dat de betrokken bestuurders hun verantwoordelijkheid nemen.'

Verpest

Smaling vraagt zich verder af hoe de minister het Nederlandse landschap, dat 'deels weer wordt verpest door zichtlocaties, megastallen, overbemesting en leger wordende vogelarme graslanden', wil verbeteren.

Schultz stelt dat 'onze vermaarde polders' heel functioneel zijn ontworpen. 'Ik ben van mening dat brede betrokkenheid van ontwerpers, burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden bij de Nederlandse landschap zal bijdragen aan de kwaliteit van onze leefomgeving.'

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  70 %
Meer weer