Noorderkwartier promoot natuurlijke oever

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wil boeren en tuinders bewegen om minder slootonderhoud te plegen, zodat er meer natuurlijke oevervegetatie ontstaat.

Noorderkwartier+promoot+natuurlijke+oever
© Loek Londo

Dat helpt de waterkwaliteit en biodiversiteit verbeteren, stelt het waterschap. Het is echter geen verplichting voor grondeigenaren en gebruikers. Binnenkort volgen informatieavonden voor LTO-leden.

'De cultuur in de land en tuinbouw is, elk najaar moeten alle sloten worden geschoond, zodat we spik en span de winter in gaan. Maar is dat wel nodig voor alle watergangen?', licht projectleider watersystemen Maarten Poort het nieuwe beleid toe.

Overgedimensioneerd

Voor niet alle watergangen is jaarlijks schonen van belang, bovendien bestaat er nogal wat overcapaciteit in sloten, vertelt hij. Deze overgedimensioneerde sloten zijn nauwkeurig in kaart gebracht.

Deze informatie is binnenkort te raadplegen via de website van Hollands Noorderkwartier.

Flexibeler

Poort: 'We hebben ons waterstelsel in drie categorieën verdeeld. Het waterschap wil met deze analyse flexibeler omgaan met beheer. Poort: 'Waar en wanneer moet er echt onderhoud plaatsvinden? Elk jaar is echt niet nodig.'

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer