Online monitoring varken van start

GD Diergezondheid is gestart met online monitoring van de varkensgezondheid in Nederland. Zo wil de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) een beter beeld krijgen van trends in varkensgezondheid.

Online+monitoring+varken+van+start
© afwijkingen

De monitoring, op verzoek van LTO, NVV, IKB's en geborgde dierenartsen, is op 1 juli gestart. Met de monitoring zijn veranderingen in antibioticumgebruik te onderbouwen. Ook kan het een hulpmiddel zijn bij de advisering door dierenartsen.

Bij een bedrijfsbezoek legt de dierenarts in VeeOnline vast wat er op het varkensbedrijf aan de hand is. Het makkelijkst is het als er geen gezondheidsproblemen zijn: dan is het antwoord op de vraag 'Zijn er afwijkingen?' simpelweg 'Nee'.

Gezondheidsproblemen

Zijn er wel gezondheidsproblemen, dan kan de dierenarts vervolgens de diercategorie, het orgaansysteem, belangrijke verschijnselen, meest waarschijnlijke oorzaak en aangevraagd labonderzoek aanvinken.

De dierenartsen krijgen vervolgens overzichten opgestuurd. Daarin staat per diercategorie weergegeven op welk percentage van de varkensbedrijven van een dierenartsenpraktijk afwijkingen zijn gemeld.

Kaartjes

Dat wordt vergeleken met het landelijk beeld. Daarnaast worden kaartjes van Nederland gemaakt waarop is te zien in welk mate bepaalde gezondheidsproblemen in bepaalde regio's zijn gemeld, bijvoorbeeld 'veel maagdarmproblemen bij vleesvarkens in Noord-Nederland'.

Als de gegevens over een langere periode bekend zijn, kunnen tevens overzichten van het verloop in de tijd worden gemaakt, bijvoorbeeld bij najaarsverwerpen. Het is met deze overzichten overigens nooit mogelijk om informatie van individuele bedrijven te traceren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer