Nepluvi%3A+overheid+meet+met+twee+maten
Nieuws
© Twan Wiermans

Nepluvi: overheid meet met twee maten

De overheid meet met twee maten, zegt voorzitter Gert-Jan Oplaat van brancheorganisatie Nepluvi. 'De overheid is er goed in producten vanuit het buitenland te accepteren en voor de Nederlandse ondernemers veel strengere eisen te stellen.'

Ter illustratie haalt Oplaat een werkbezoek van de Oekraïnse minister van Landbouw Aleksey Pavlenko in maart 2015 aan. De bewindsman gaf daarbij aan dat de pluimveevleesproductie in zijn land voorlopig niet aan de in Europa geldende wettelijke eisen zal voldoen.

Het op orde krijgen van de voedselveiligheid is het belangrijkste speerpunt, erkende Pavlenko. 'Terwijl het risicovolle pluimveevlees uit de Oekraïne door het eenzijdig accepteren van het vrijhandelsakkoord wel naar de Europese Unie mag', ventileert Oplaat zijn ongenoegen.

Financiële steun

Nederlandse banken investeerden in de productie van pluimveevlees in de Oekraïne. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen. Die aanpak steekt Nepluvi.

Oplaat ageert ook stevig tegen het feit dat er ook Europese steun via de Europese Ontwikkelings- en Investeringsbank naar de Oekraïne is gegaan. Nepluvi noemt Europese subsidie voor Poolse slachterijen al discutabel.

Inferieur product

'Maar dat er ook sprake van is dat dit over de grenzen van Europa heen wordt gedaan, om vervolgens de grenzen open te zetten voor inferieur product, is wel heel erg storend', geeft Oplaat in zijn verklaring aan.

'Indien de Tweede kamer de voedselveiligheid, dierenwelzijn en werkgelegenheid in Nederland aan het hart gaat, zullen ze de staatssecretaris ter verantwoording moeten roepen.'

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer