Syngenta: zadendivisie in verkoop

Syngenta zet haar groentezadendivisie in de etalage. Dat heeft het concern deze week bekendgemaakt.

Joost van WinsenDe aankondiging komt kort nadat Syngenta wereldkundig had gemaakt dat de bloemenzadendivisie in de verkoop gaat.
Volgens een woordvoerder van het bedrijf wil Syngenta de groentezadendivisie van de hand doen omdat er minder synergie is tussen de groentezaden- en gewasbeschermingsactiviteiten dan was verwacht. Daarnaast vragen groentezaden meer aandacht op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, en de verkoop dan mogelijk is in het bedrijf. Soortgelijke redenen noemde Syngenta ook toen het concern de bloemzadendivisie in de etalage zette.
Tot een nieuwe eigenaar is gevonden, blijft de bedrijfsvoering van de zaaddivisie ongewijzigd. Intern worden wel voorbereidingen voor de verkoop getroffen. Daarbij wordt de divisie afgescheiden als zelfstandige businessunit.
Van een potentiële koper van de divisie verwacht Syngenta dat deze al actief is in de groentezaden of dat het een financiële partij is die het bedrijf verder wil uitbouwen.

Omzetten

De groentezadendivisie was in 2014 goed voor een omzet van zo'n 590 miljoen euro. De totale omzet van Syngenta lag vorig jaar op 13,5 miljard euro, waarvan 200 miljoen euro van de bloemenzadendivisie.
Nederland en de vestiging van Syngenta in Enkhuizen zijn voor beide zadendivisies belangrijk. Syngenta stapt niet volledig uit de zaden. Het blijft een zadenassortiment behouden, onder andere granen, maïs en soja.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer