Meer nadenken over toekomst bedrijf

De agrarische sector heeft het zwaar. Bij veel bedrijven staat het water aan de lippen. Er vallen steeds meer bedrijven om en veel boeren geven aan dat als deze situatie veel langer duurt, ook zij het hoofd niet meer boven water kunnen houden.

Meer+nadenken+over+toekomst+bedrijf
© DIRK HOL

Annet van den AkkerDe grote vraag blijft: hoe zorgen we dat er wel geld wordt verdiend? Hoe creëren we een goed verdienmodel waarbij een eerlijke prijs voor het product wordt betaald en dit ook bij de producent terechtkomt?
Niet alleen de opbrengstprijzen zijn laag, ook de kostenkant speelt een grote rol. Sommigen pleiten voor een warme sanering van de varkenshouderij. Bijvoorbeeld door het uitwisselen van varkensrechten met melkveefosfaatrechten. Hiermee zou een win-winsituatie ontstaan. Echter, wie zijn dan de winnaars?
Als varkensrechten zijn ingeleverd, zijn ze ook echt kwijt en worden de ontwikkelmogelijkheden voor blijvende varkenshouders dus beperkt. Ook helpt het inwisselen van rechten niet bij het beperken van de totale fosfaatproductie. Fosfaat is immers fosfaat, door welke diersoort ook geproduceerd.
Het argument dat de opbrengstprijzen in de varkenshouderij zullen stijgen wanneer minder varkens in Nederland gehouden worden, is ook discutabel. We produceren namelijk voor een vrije wereldmarkt. Blijft de rest van de wereld stilstaan als Nederland 10 tot 20 procent minder varkens heeft? Ik dacht het niet. Mijn kennis opgedaan bij de NAJK-studiereizen naar China dit jaar en Brazilië vorig jaar bevestigen dat.
Daarnaast is er de eigen verantwoordelijkheid. Moet de ene sector productierechten inleveren ten behoeve van de andere sector omdat deze explosief is gegroeid en geen rekening heeft gehouden met de fosfaatproductie? Geen enkele sector gaat ten koste van een andere sector; dat is ons uitgangspunt, ongeacht omvang, economische waarde of maatschappelijke waardering.
Bij ons geldt niet het recht van de op dat moment meest kapitaalkrachtige. Wij zijn familie. Alle sectoren die samen de Nederlandse land- en tuinbouw vormen, zijn onderdeel van hetzelfde geheel. De uitdagingen waar de agrarische sector in Nederland voor staat, raken ons allemaal.
Wellicht worden er de komende jaren door de huidige slechte situatie minder varkens in Nederland gehouden. Dit neemt niet weg dat wij ook naar de toekomst moeten kijken. In de tijd dat het weer goed gaat, willen wij, net als in andere sectoren, de ruimte behouden om onze bedrijven verder te kunnen ontwikkelen. Hierbij is een gezonde financiële situatie wel noodzaak.
Jonge varkensboeren dienen daarom meer na te denken over wat zij eigenlijk willen bereiken met hun bedrijf. Waarom zijn bepaalde keuzes in het verleden gemaakt? Welke stappen ga ik met het bedrijf maken? Word ik daar gelukkig van? Ga ik daardoor een beter saldo behalen? Hoe ga ik ervoor zorgen dat mijn kosten en opbrengsten in balans zijn? Waar ga ik mijn producten afzetten?
Wellicht mag ik wel hogere productiekosten maken, als daardoor de afzet beter geregeld is en de opbrengstprijs hoger is. Uiteindelijk draait het om financieel positief resultaat draaien.
Boeren is een levenswijze, maar het bedrijf moet wel een inkomen opleveren. De continuïteit moet immers gewaarborgd zijn. Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat generaties na ons ook het bedrijf kunnen overnemen en voortzetten.
Ik heb het volste vertrouwen dat we weer naar een goede tijd toewerken, anders zou ik niet in de varkenshouderij werken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer