Veel gedoe over prijzen van kipfilet

Het CBS publiceerde deze week cijfers over prijzen van kipfilet op verschillende plekken in de productieketen. De cijfers veroorzaakten veel ophef, omdat ze niet zonder meer te vergelijken zijn. Ze laten wel zien dat het verschil tussen consumentenprijs en boerenprijs groot is.

Berrie Klein SworminkIn 2014 betaalde de consument in de winkel gemiddeld 8,17 euro voor een kilo kipfilet. Dit is ruim negen keer zo veel als de 89 cent per kilo kip die de vleeskuikenhouder gemiddeld beurde. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Slachterijen ontvingen gemiddeld 4,40 euro voor de kipfilet.
De publicatie van de prijsverschillen in de pluimveevleeskolom door het CBS leidde de afgelopen week tot de nodige commotie. Diverse partijen lieten weten dat de verschillende prijzen niet zonder meer te vergelijken zijn. Dat geluid kwam onder meer van de supermarkten en van de pluimveeslachterijen en vleesverwerkende bedrijven verenigd in de Nepluvi (vereniging Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie).
'Met deze cijfers kun je niets', stelt Peter Vesseur, directeur van Nepluvi. Hij stoort zich niet alleen aan de presentatie van de cijfers door het CBS, maar ook aan de manier waarop de media ermee aan de haal zijn gegaan. Volgens Vesseur gaat het CBS de fout in door de boerenprijs te vergelijken met die van kipfilet bij de slachterij en in de winkel.
Woordvoerder Cor Pierik van het CBS erkent dat beide prijzen niet zonder meer vergelijkbaar zijn. 'Een kuiken bestaat nou eenmaal niet voor 100 procent uit kipfilet.' Een vleeskuiken bestaat voor zo'n 20 procent uit kipfilet. Pierik vindt wel dat het naast elkaar zetten van de cijfers inzicht biedt in wat er in de pluimveevleesketen met prijzen gebeurt.
Volgens het CBS zijn de gepubliceerde cijfers extra interessant omdat voor het eerst prijzen van pluimvee-uitbeenderijen in beeld zijn gebracht. Pierik: 'Een flink deel van het prijsverschil tussen boer en slachterij is te verklaren doordat er bewerkingen nodig zijn om van een vleeskuiken panklare kipfilet te maken.'
Nepluvi meent dat ook de consumentenprijzen in de vergelijking van het CBS onbruikbaar zijn. De 8,17 euro is een mix van verschillende types kipfilet die in de winkel te koop zijn: gangbaar, biologisch, scharrel en andere concepten. Vesseur: 'Door alles op een hoop te vegen bereken je een consumentenprijs die je nergens mee kunt vergelijken.'
Ondanks alle kanttekeningen die bij de CBS-cijfers te plaatsen zijn maken ze wel duidelijk dat de margeverschillen in de pluimveevleesketen groot zijn, vindt Jan Verhoijsen, voorzitter van de LTO/NOP-kring Vleeskuikenhouders. 'Ook al corrigeer je de cijfers, ze onderstrepen wat we al langer weten. De margeverdeling in de pluimveevleesketen zou beter moeten', stelt Verhoijsen.
'Het is niet voor niets dat je in de Quote 500 wel retailers tegenkomt, maar geen vleeskuikenhouders. Overigens geldt dit voor alle agrarische sectoren. De boerenprijzen van melk en varkensvlees zijn bijvoorbeeld fors gezakt. In de winkel zie je daar nauwelijks iets van terug.'
De inzet van LTO/NOP is dat een evenredig deel van de marge bij vleeskuikenhouders terechtkomt. 'We willen in ieder geval bereiken dat duurzaam geproduceerd pluimveevlees een faire prijs oplevert. Simpel is dat niet', erkent Verhoijsen.
'Wat helpt is meer vraaggestuurd produceren, onder meer door nieuwe marktconcepten.' Andere opties zijn om stallen een week langer leeg te laten staan, of minder kuikens opzetten. 'Ons streven moet zijn: evenwicht tussen vraag en aanbod.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer