September maand van waarheid varkenshouderij

De varkenshouderij staat deze maand volop in de spotlights. Varkenshouders voeren actie om kenbaar te maken waar de schoen wringt in hun sector, de sector is onderwerp van gesprek tijdens de EU-Landbouwraad en in de loop van de maand presenteert de regiegroep Vitale Varkenshouderij de eerste bevindingen.

Ilona LesscherDe animo onder varkenshouders om donderdag in Den Haag in 'Vak V' met broodjes broodham een statement te maken was groot. LTO-vakgroep Varkenshouderij ontving meer aanmeldingen dan dat er ruimte was in het Haagse. Uit de reacties ter plaatse viel op te maken dat varkenshouders de actie vooral zien als een steunbetuiging. De verwachting dat het voor hun sector ook echt iets zal opleveren, is niet hooggespannen. Dat geldt ook voor de Landbouwraad van 7 september.
Dan rijst de vraag: wat dan? Een antwoord daarop is knap lastig, zo blijkt tijdens een rondje bellen onder varkenshouders. Ja, het gros van de ondernemers staat het water aan de lippen. En ja, er zijn meer bedrijven dan normaal waar de stekker eruit gaat, maar er zijn ook nog steeds ondernemers die kans zien onder de gegeven omstandigheden marges te halen.
Op Foodlog maakte oud-voorzitter Annechien ten Have van LTO-vakgroep Varkenshouderij een analyse van wat in haar optiek ten grondslag ligt aan de actuele situatie. Ze noemt de productiviteit van zeugen die jaarlijks groeit, het proces van schaalvergroting waardoor het aantal varkenshouders iedere tien jaar halveert, de kostprijs van het Nederlandse vleesvarken en de exportafhankelijkheid van ons land dat een zelfvoorzieningsgraad heeft van 260 procent.
In Europa en Nederland blijft ruimte voor bedrijven die excelleren op kostprijs, is Ten Haves overtuiging. Voor de andere blijvers moet het perspectief komen uit nieuwe marktinitiatieven en onderscheidende concepten. Dat is zo langzamerhand een breed gedragen overtuiging. Ook voorzitter Uri Rosenthal van de regiegroep Vitale Varkenshouderij deelt deze. In vakblad Boerderij spreekt hij over het 'wenkend perspectief' van de vele deelmarkten die er zijn en de daarbij behorende verfijning van de vierkantsverwaarding.
Schokkend is die constatering niet. Spannender wordt de vertaling die de regiegroep aan die bevindingen geeft. Later deze maand presenteert de regiegroep Vitale Varkenshouderij een eerste visie hoe te komen tot een beter verdienmodel in de sector. In Boerderij laat Rosenthal daarvan al wat doorschemeren. Hij noemt een goede exportpositie cruciaal wil de varkenshouderij op de lange termijn weer vitaal worden. Het 'goud' dat de sector daarbij in handen heeft, heet 'Holland varken'.
Maar de crux zit in het gesloten maken van de keten met bindende afspraken die de varkenscyclus neutraliseren. In andere landen werkt dat, dus waarom in Nederland niet. Deze maand wordt veel duidelijk over de steun voor de sector om de weg naar herstel te pakken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer