Sector komt met plan voor trips

De sierteeltsector wil via drie wegen tot een tripsvrije export komen. Dat blijkt uit de plan van aanpak dat eind vorige week is besproken.

Joost van WinsenHet toelatingsbeleid van correctiemiddelen en een versnelde toelating van groene middelen (Green Deal 2.0) is het eerste spoor waarmee de sector de trips wil bestrijden, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).
Het tweede spoor is een Masterplan Trips om te komen tot een beheerstrategie. Voor het masterplan is dit jaar een vierjarig onderzoekstraject ingezet, dat zich richt op de mogelijkheden van betere bestrijdingsstrategieën, biologische bestrijding en het vergroten van de weerbaarheid van het gewas.
Naoogstbehandelingen om insectenvrij te kunnen exporteren zijn het derde spoor. Hierbij richt de aandacht zich in eerste instantie op Controlled Atmosphere Temperature Treatment (CATT), een behandeling die onder andere succesvol is bij aardbeiplanten.
'CATT is ook getest bij een soort chrysant', zegt Robert Roodenburg, directeur van de VGB. 'De resultaten van deze proef waren hoopvol.'
Volgens de directeur wordt het onderzoek verder uitgerold naar andere cultivars. Ook is nog niet duidelijk wat de kosten van zo'n naoogstbehandeling zijn en wat de effecten op het vaasleven zijn. 'Dat moet uit verder onderzoek blijken.'
Eind vorige week bespraken LTO Glaskracht Nederland, de VGB, de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland en FloraHolland de fytosanitaire problemen aan de grens met Rusland met het ministerie van Economische Zaken, de NVWA en het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB).

Slechte prijsvorming

Bij dit overleg waren ook twee chrysantentelers en vertegenwoordigers van Wageningen UR Glastuinbouw aanwezig. Hoewel er geen sprake is van een importstop voor Nederlandse bloemen, werkt de situatie voor de handel op dit moment belemmerend. FloraHolland geeft aan dat de prijsvorming van chrysant bijzonder slecht is.
Tussen Rusland en Nederland heeft nog geen officieel overleg plaatsgevonden over de quarantaineorganismen in de Nederlandse bloemen. 'Dat komt er wel', zegt Roodenburg. Het onderwerp staat op de agenda van het reguliere fytosanitaire overleg tussen de twee landen. Dat staat voor eind september gepland.
De Russische inspectiedienst Rosselkhoznadzor is de begin augustus aangekondigde fytosanitaire keuringen van Nederlandse bloemen aan de Russische grens in de afgelopen weken gaan uitvoeren. Dit leidt tot vertragingen en onzekerheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
  • Dinsdag
    12° / 7°
    80 %
Meer weer