Opkrabbelen na natuurgeweld

Zuid-Nederland - De sector krabbelde deze week op na het natuurgeweld dat rond vorig weekend in delen van Zuid-Nederland toesloeg. Regenbuien van meer dan 100 millimeter in enkele uren en extreme hagel zorgden voor forse overlast.

Peter van HouwelingVeel ondernemers hadden de hele week nog te kampen met de naweeën van het noodweer. 'Hagelstenen zo groot als sneeuwballen', vertelt voorzitter Gerrit van Bergen van ZLTO Oss. 'Ze sloegen dwars door de daken van stallen heen en knalden als kogels naar binnen.' Zelfs complete ventilatoren gingen eraan. Behalve hagel viel er ook extreem veel regen bij Oss. In een aantal stallen gaf dat schade aan elektriciteitsinstallaties.
Delen van Zeeland, West-Brabant en het Rivierengebied kregen de meeste schade. In de Bommelerwaard en in delen van Brabant sloegen de grote hagelstenen veel kasruiten aan diggelen. Gewassen die buiten staan kregen het zwaar te verduren. Het bijna rijpe fruit is extra kwetsbaar.
Volgens voorzitter Olav Kavelaars van de ZLTO-vakgroep Fruitteelt heeft de hagel opnieuw de noodzaak aangetoond van tijdelijke teeltondersteunende voorzieningen, vooral van hagelnetten. 'Het weer wordt steeds extremer', zegt hij. 'Overheden zouden daarom meer moeten meewerken als telers zulke voorzieningen willen.'
In Zuid-Beveland voorkwamen de hagelkanonnen veel hagelschade, vertelt fruitteler Rinus van 't Westeinde. In andere delen van Zeeland was meer schade. De kanonnen voorkomen vooral de fijnere hagel; de grote hagelstenen kunnen ze niet aan.
Het westen van het Land van Heusden en Altena werd voor de tweede keer in iets meer dan een jaar zwaar getroffen. Op plaatsen viel opnieuw meer dan 100 millimeter in enkele uren. Waterschap Rivierenland was 'wat sneller' met pompen ter plekke dan vorig jaar, constateert ZLTO-bestuurder Jacob Branderhorst. Maar de capaciteit van de extra pompen was lang niet genoeg om schade aan gewassen te voorkomen.
Afdelingsbestuurders binnen de meest getroffen waterschappen, Scheldestromen, Brabantse Delta en Rivierenland, vinden over het algemeen dat de waterschappen adequaat hebben gereageerd.
ZLTO Altena Biesbosch is naar aanleiding van de extreme regen van vorig jaar nog in gesprek met Rivierenland. Er komt er een werkgroep die onderzoekt of het watersysteem nog wel voldoet. Dat dateert uit de 60'er jaren, toen met de ruilverkaveling het gebied op de schop ging.
Branderhorst: 'Kloppen de inzichten van toen nog wel? Het waterschap zegt dat zulke extreme regen maar één keer in de honderd jaar voorkomt. We zijn nu blijkbaar begonnen aan de tweede honderd jaar.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer