Kabinet: geen zorg over 'landroof'

De aankoop van landbouwgrond door buitenlanders gaat over het algemeen niet ten koste van de lokale bevolking in nieuwe EU-lidstaten. Het kan juist leiden tot positieve impulsen voor de lokale economie en werkgelegenheid.

Jan van LiereDat vinden minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken). Ze zetten hun standpunt deze week uiteen in een brief aan de Tweede Kamer.
Eric Smaling en Harry van Bommel (beiden SP) hadden de bewindslieden vragen gesteld over 'land grabbing'. Het Transnational Institute in Amsterdam rapporteerde onlangs dat in bepaalde EU-landen steeds meer grond wordt opgekocht door buitenlanders.
Dat zou nogal wat negatieve effecten hebben. De studie pleit voor meer aandacht voor de sociale en ecologische effecten van dergelijke grondaankopen. In verschillende media werd daar al snel de term 'landroof' aan gekoppeld.
Koenders en Dijksma delen de bezorgdheid van de onderzoekers niet. Het is volgens hen te simpel om in algemene zin te stellen dat de lokale bevolking wordt benadeeld door de verkoop van landbouwgrond aan buitenlandse investeerders.
Ze wijzen erop dat in veel Midden-Europese landen traditioneel grote landbouwbedrijven bestaan. Die werden voorheen geëxploiteerd door de staat of door grote coöperaties en zijn veelal overgegaan in de handen van particuliere investeerders.
Dat kan positieve effecten hebben voor de economie in de betreffende plattelandsgebieden, menen de bewindslieden. Dat is het geval als op de aangekochte grond nieuwe landbouwbedrijven worden gevestigd, maar ook als er andere activiteiten worden ontplooid.

Niet naar Brussel

Koenders en Dijksma erkennen dat het goed is aandacht te besteden aan de consequenties voor de lokale bevolking. Maar van onrechtmatige grondverwerving op stelselmatige basis, zoals werd gesuggereerd, is volgens hen zeker geen sprake. Ze willen het onderwerp daarom ook niet in Brussel aan de orde stellen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer