Begin september is demonstratietijd

De kolf zit inmiddels in de maïs en dat is voor veel ondernemers een goed moment om te kijken hoe de maïs en het gras ervoor staan. Diverse bedrijven en organisaties houden gras- en maïsdemonstraties, zoals dinsdag bij KWS in Aarle-Rixtel.

Pieter StokkermansHet thema van de bijeenkomst was 'Maïs geeft het hoogste rendement', waarbij vooral de combinatie met voederbieten werd geroemd. Naast een demonstratie met vijftien maïsrassen waren er demovelden met onder meer luzerne en klaver. Verder was er aandacht voor de bemesting van maïs en het eerste jaar GLB.
De gras- en maïsmanifestaties zijn op 10 september in Vredepeel en op 17 september in Marwijksoord. Op beide dagen ligt de focus dit jaar meer op precisielandbouw. Zo worden met de Verisscan de plaatselijke verschillen in pH en organischestofgehalte in beeld gebracht.

Zure plekken

'In Vredepeel hadden we vorig jaar problemen met de groei van klaver', zegt Toine Heijmans, productmanager Ruwvoermanagement van Agrifirm. 'Uit de Verisscan bleek dat er in het perceel plaatselijk een lage pH had. Door plaatsspecifiek kalk toe te dienen en een snel opneembare kalksoort te strooien is het gelukt dit probleem op te lossen', stelt hij.
Verder is er aandacht voor de resultaten van bemestingsproeven, waaronder het toevoegen van Entec aan mest. Ook is er een smaaktest. Koeien bepalen het meest smakelijke gras. 'Vorig jaar in Markwijksoord won een tetraploïd mengsel bij zo'n test. Rietzwenk lieten de koeien links liggen', aldus Heijmans.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer