Verkoop verse groente neemt af

Nederlandse consumenten hebben in de eerste helft van dit jaar minder verse groente gekocht, meldt het GroentenFruit Huis op basis van onderzoekscijfers van het GfK.

Joost van WinsenDe verkoop van groente daalde in vergelijking met de eerste helft van 2014 met 3 procent. De fruitverkoop was in de eerste helft van dit jaar net zo groot als in de eerste zes maanden van 2015.
Volgens het GroentenFruit Huis lag de gemiddelde prijs van een kilo verse groenten 1 procent boven het niveau van vorig jaar. Vers fruit was 2 procent goedkoper.
Vlak na het ingaan van de Russische boycot kochten Nederlandse huishoudens tijdelijk meer van sommige producten, waaronder paprika, tomaat, de Conference-peer en de Elstar-appel, blijkt uit de cijfers van het GroentenFruit Huis. ‘Vooral de lage prijzen, prijsacties en de media-aandacht stimuleerden de grotere vraag’, weet het GroentenFruit Huis. ‘Maar daarna zakten de aankopen weer in.’
Vooral de komkommerverkoop deed een stap terug. De consumptie zakte met 10 procent. Het koude voorjaar was ongetwijfeld van invloed op de consumptie van een saladeproduct als komkommer, zegt woordvoerster Wilma van den Oever van het GroentenFruit Huis. De consument moest in de eerste helft van dit jaar voor een komkommer wel 7 procent meer betalen dan verleden jaar.
Consumenten kochten wel iets meer tomaat en paprika. Tomaten waren iets duurder dan in 2014, maar de paprikaprijs daalde gemiddeld met 4 procent.

Kwart lager

De Nederlandse consument toonde in de eerste helft van dit jaar meer interesse in Elstar-appels. Het verkochte volume steeg 7 procent. Dit gebeurde wel bij een prijs die bijna een kwart lager lag dan in 2014.
De verkoop van de Conference-peer daalde licht met 1 procent. Eerder, in de periode augustus tot en met december 2014, was sprake van forse toename. Toen - Rusland stelde de boycot in augustus 2014 in - kocht de Nederlandse consument 47 procent meer Conference dan een jaar eerder.
De consumptiedaling van verse groenten en fruit in Nederland is al langere tijd een trend. In 2008 kocht een huishouden gemiddeld nog 72,4 kilo verse groente en 89,6 kilo vers fruit. Afgelopen jaar was dat 67,5 kilo groente en 80 kilo fruit.
‘Aandacht voor onze gezondheid staat bij veel consumenten hoog in het vaandel. Groenten en fruit eten wordt daarbij veelvuldig genoemd. Deze consumptiecijfers tonen echter aan dat de hoeveelheid groenten- en fruitpraat nog weinig wordt omgezet in daden’, concludeert het GroentenFruit Huis.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer