Bijeenkomsten voor EU-raad

In de aanloop naar de extra Europese Landbouwraad van 7 september houdt ZLTO twee bijeenkomsten met leden en bestuurders over de precaire situatie in een aantal sectoren.

Bijeenkomsten+voor+EU%2Draad
© Yvonne hurkens


Op 7 september is in Brussel een extra Landbouwraad. Een belangrijk moment waarop Europese landbouwministers bespreken of, en zo ja hoe, ze iets kunnen doen aan de neerwaartse prijzen waar veel boeren en tuinders mee kampen. ‘Er komen uit een aantal landen signalen en oproepen om die dag ter plekke ook actie te gaan voeren’, constateert Kees van Heesbeen, manager Vereniging bij ZLTO.
(Z)LTO zal met een bestuurlijke delegatie aanwezig zijn, mede vanwege een overleg van Europese landbouworganisatie COPA, dat ook op die dag plaatsvindt. ‘Maar wij gaan geen oproep doen aan leden om naar Brussel te gaan. Wel zou het kunnen dat bijvoorbeeld Franse collega’s ter plekke actie gaan voeren. Zij hebben andere beelden bij het effect van zo’n actie.’
Maandag en dinsdag belegt ZLTO twee bijeenkomsten voor het totale bestuurlijk kader en ondernemers uit diverse sectoren. Behalve de stand van zaken worden daar ook mogelijke ‘flankerende maatregelen’ besproken zoals lastenverlichting.
‘Het besef dat bij bepaalde ondernemers de situatie nijpend is, ervaren wij met regelmaat, ook via onze adviseurs’, zegt Kees van Heesbeen.
De oplossingsrichtingen voor een aantal vraagstukken liggen overigens zeker niet alleen bij de politiek. ‘We zijn op diverse manieren bezig met initiatieven en projecten om de agrarische productieketens en ook de positie van de ondernemer in de keten te versterken’, geeft Van Heesbeen aan. ‘Dat besef is bij veel ondernemers absoluut aanwezig.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer