Bijschrijven van het T-rijbewijs of het omwisselen van het trekkercertificaat

Vanaf 1 juli 2015 moet iedere bestuurder van een landbouwtrekker en zelfrijdende machine een B-rijbewijs, trekkercertificaat of T-rijbewijs hebben. Het T-rijbewijs kunt u vanaf 1 juli laten bijschrijven op uw rijbewijs.

Over het algemeen geldt dat het T-rijbewijs bij reguliere verlenging van het B-rijbewijs - gehaald voor 1 juli 2015 - automatisch wordt bijgeschreven. Dat geldt ook voor een B-rijbewijs dat is behaald met 17 jaar via 2toDrive van voor 1 juli 2015. De bestuurder moet minimaal 18 jaar zijn om zelfstandig (land)bouwvoertuigen te besturen.
Het is mogelijk om het T-rijbewijs eerder bij te laten schrijven dan bij de reguliere verlenging. Dit in verband met het rijden in het buitenland. Dat kan door nu uw rijbewijs te laten vernieuwen (dan blijft dezelfde einddatum staan) of door het vroegtijdig met 10 jaar laten verlengen van het A- of B- rijbewijs. De kosten van verlenging of vernieuwen van het rijbewijs zijn hetzelfde.
Er geldt een maximumtarief voor rijbewijzen. Een standaardaanvraag van een rijbewijs mag niet meer dan 38,83 euro kosten. Bij uw gemeente kunt u deze tarieven navragen.

Omwisselen trekkercertificaat

Bestuurders met alleen trekkercertificaat moeten deze vóór 1 juli 2016 omwisselen voor een T-rijbewijs. Bij de RDW dient u het ‘aanvraagformulier omwisselen trekkercertificaat’ samen met het originele trekkercertificaat en een kopie van een geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) in.
Daarnaast dient u bij het CBR een ‘Eigen Verklaring’ in. Het CBR beoordeelt uw rijgeschiktheid. Na een positieve beoordeling door RDW en CBR kunt u bij de gemeente het T-rijbewijs aanvragen.

Nieuw rijbewijs en trekkercertificaat

Wanneer u een trekkercertificaat heeft en na 1 juli 2015 het autorijbewijs heeft gehaald of zal halen, dan moet eerst het autorijbewijs worden aangevraagd en afgegeven. Pas daarna kan het trekkercertificaat worden omgewisseld in een T-rijbewijs. Dat betekent dus dat er tweemaal een rijbewijs moet worden aangevraagd. U kunt volstaan met dezelfde ‘Eigen Verklaring’ voor het aanvragen van de rijbewijzen. Door LTO wordt onderzocht of deze procedure eenvoudiger kan.
Wanneer u het trekkercertificaat omwisselt voor het T-rijbewijs, heeft u dus tijdelijk geen trekkercertificaat. Het advies is om voor het omwisselen een kopie van het trekkercertificaat te maken (voor- en achterkant) en van de aanvraag omwisselen trekkercertificaat. Met deze kopieën kunt u bij controle aantonen waarom u geen trekkercertificaat heeft en dat het T-rijbewijs binnenkort wordt verstrekt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer