Runder%2Dtbc%3A+negentien+bedrijven+verdacht
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Runder-tbc: negentien bedrijven verdacht

Bij 19 van de 162 bedrijven die in contact zijn gekomen met het Belgisch-Limburgse bedrijf, waar eind juli een besmetting van rundertuberculose is vastgesteld, is aanvullend onderzoek nodig. Deze bedrijven krijgen de status verdacht.


Bij deze bedrijven moet een tweede test of een bacteriologisch onderzoek gebeuren. Reden om ze daarom de verdachtstatus te geven, meldt Vilt.be.
Inmiddels zijn 42 bedrijven vrijgegeven, alle testresultaten waren negatief. Nadat duidelijk was dat er geen besmetting was gebeurd, hebben deze bedrijven opnieuw de 'tbc-vrij' status gekregen.

Contact

De 101 andere bedrijven die in contact zijn gekomen met het besmette bedrijf wachten nog op de definitieve resultaten. Hun status werd daarom opgeschort.

Hoewel België sinds 2003 officieel vrij is van rundertuberculose, worden elk jaar wel enkele haarden bij rundvee vastgesteld.

Eerste bedrijf geruimd

Op 30 juli werd in provincie Limburg een haard van rundertuberculose ontdekt nadat bij een rund in het slachthuis letsels van tuberculose werden vastgesteld. Op het bedrijf werden de 180 dieren meteen getest.

Omdat hier 63 besmette en 58 verdachte dieren werden aangetroffen, werd het bedrijf geruimd. 'Zolang niet meer dan 1-op-1000 bedrijven wordt getroffen door de ziekte, verliest het land haar 'tbc-vrij' statuut niet', legt het Belgisch Voedselagentschap uit.

Traag groeiende bacterie

Rundertuberculose wordt veroorzaakt door een traag groeiende bacterie die vooral de longen aantast. De voornaamste symptomen zijn chronisch hoesten en vermageren.

De ziekte verspreid zich langs de lucht of door orale opname. Kalveren kunnen de ziekte ook oplopen via de melk die ze drinken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer