Runder%2Dtbc+in+Belgische+Meeuwen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Runder-tbc in Belgische Meeuwen

Op een veebedrijf in de Belgische gemeente Meeuwen-Gruitrode in Limburg is rundertuberculose ontdekt. Vanwege het besmettingsgevaar worden alle dieren geruimd, meldt Vilt.

De runder-tbc werd ontdekt bij de slacht van een stier. De getroffen veehouder kocht en verkocht regelmatig kalveren. Dat maakt de kans op verspreiding extra groot.

In totaal zijn zeker 150 andere rundveebedrijven geblokkeerd omdat ze contact hadden met de boerderij waar runder-tbc uitbrak.

Op deze bedrijven worden alle runderen onderzocht op de ziekte Runder-tbc. Wordt niets gevonden, dan worden deze bedrijven weer vrijgegeven. Deze bedrijven liggen vooral in Belgisch Limburg. De melk van deze bedrijven mag wél worden geleverd.

Volgens de LLTB was er geen diercontact met Nederland. Woordvoerder Roel Boots stelt wel dat dit deels nog wordt onderzocht. Zolang er geen contactbedrijf is in Nederland, worden ook geen aanvullende maatregelen getroffen, aldus Boots.

Ruiming

Er wordt vrijdag gestart met de ruiming van de dieren. Daarbij gaat het niet alleen om runderen, maar ook de twee honden die worden ingeslapen.

Rundertuberculose is een bacterie die letsels aan het ademhalingsstelsel veroorzaakt. Het is overdraagbaar op de mens, bijvoorbeeld door het drinken van rauwe melk. Het eten van vlees levert geen risico op.

Weinig mensen hadden contact met de runderen in Meeuwen, dat ruim 20 kilometer ten westen van Echt ligt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer