Meer comfort Siloking voermengwagen

Het Duitse Siloking introduceert de Siloking SelfLine 4.0 zelfrijdende voermengwagen. De machine biedt meer comfort en een beter hydraulieksysteem. Onder de motorkap ligt geen FPT-krachtbron meer, maar een Volvo Penta 4-cilinder motor.

Gertjan ZevenbergenDe SelfLine 4.0-lijn bestaat uit twee nieuwe series. De Compact 1612-serie omvat drie modellen met een mengkuip met een inhoud van 12, 13 en 16 kuub. De Premium 2115 bestaat eveneens uit drie modellen, met keuze voor een mengkuip van 15, 18 en 21 kuub.
Al deze voermengwagens zijn voorzien van de Volvo Penta D5 motor met een inhoud van 5,1 liter. Deze motoren leveren een vermogen van 105 tot 160 kW (143 tot 218 pk).
Het grootste voordeel van de nieuwe motoren is de langere service-interval. Die bedraagt niet meer 500 uur maar verdubbelde naar 1.000 uur.

Nieuwe cabine

Opvallend aan de nieuwe voermengwagens is de vernieuwde cabine die de chauffeur meer gemak moet bieden. Zo is de deur groter dan voorheen, de instap lager en het stuur en de stuurzuil verstelbaar.
Om ook in de avond en nacht zicht op het werk te houden, monteert Siloking een led-verlichting. De led-strip aan de bovenkant van de cabineruit moet de omgeving tot 3 meter rondom de machine verlichten.
De voorruit helt nu voorover zodat er geen voer op de ruit achterblijft. Dat zou immers het zicht op het werk kunnen vertroebelen. Het cabinedak is van getint veiligheidsglas envoorzien van een stalen bescherming en een ruitenwisser.
De voermengwagen is uitgerust met wat Siloking een voergangmanagementsysteem noemt. Met een druk op de knop opent de klep in de mengkuip en gaat de losband draaien.
In standaarduitvoering zijn de machines uit de Compact-serie voorzien van drie wielen. De mengwagens zijn optioneel te voorzien van vier wielen. De twee sturende achterwielen zijn dan onafhankelijk opgehangen. Vooral voor transport op oneffen wegen is de montage van dat wielstel aan te raden, meent de fabrikant.

Soft-Start

Naast de zelfrijder, die vanaf volgend jaar leverbaar is, introduceert Siloking ook Soft-Start voor getrokken voermengwagens. De vinding maakt het gemakkelijker om een eenmaal geladen voermengwagen na het stilzetten van de trekker weer opnieuw op te starten.
Het opstarten van beide vijzels vraagt veel aftakasvermogen. Door slechts één vijzel op gang te brengen heb je de helft van het vermogen nodig, is het idee van de constructeurs van Siloking. Daarna schakelt de chauffeur hydraulisch de tweede vijzel in.
Vanaf de Agritechnica rust het bedrijf de voermengwagens er standaard mee uit. De exacte meerprijs is nog onduidelijk, maar het moet goedkoper worden dan een powershifttransmissie.
Siloking verkoopt machines in ongeveer veertig landen. Zo heeft het verkoopkantoren in Rusland, Brazilië en China. De export is goed voor 50 procent van de totaal omzet. Die bedroeg in boekjaar 2014/2015 zo’n 60 miljoen euro.
Om efficiënter te werken, herstructureert Mayer Maschinebaugesellschaft het bedrijf. De fabrikant van Siloking wil het hoofdkantoor in het Zuid-Duitse Tittmoning vergroten om de groeiende vraag naar de voermengwagens in goede banen te leiden.
Om de klanten sneller van dienst te kunnen zijn, centraliseert Siloking de onderdelenvoorziening in Tittmoning. Tot nu toe liggen die onderdelen op verschillende plaatsen. En dat maakt de betrouwbaarheid van levering minder hoog, weet Georg Mayer, directeur van het bedrijf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer