Gerichte aanpak van leverbot

Er komt een nieuwe aanpak voor leverbot bij geiten en andere herkauwers. De ziekte kan duizenden euro’s schade op een bedrijf veroorzaken. GD, Wageningen UR, Louis Bolk Instituut en Faculteit Diergeneeskunde willen de ziekte met een onderzoeksagenda aanpakken.
De agenda is gericht op het doorbreken van de leverbotcirkel en bestaat uit vijf onderdelen. Een belangrijk aandachtspunt is een signaleringssysteem op bedrijfsniveau, gericht op preventie., bijvoorbeeld door slakken te weren. Verder wordt gekeken naar het effect van maaien op een eventuele besmetting. Ook is er aandacht voor het effect van een leverbotbesmetting op de weerstandontwikkeling tegen die leverbot.
Een ander belangrijk onderdeel van de agenda is om de kennis te ontsluiten, zodat ondernemers hiermee aan de slag kunnen.
De eerste stap is inmiddels gezet. GD heeft samen met NZO en LTO de ‘Leverbotalert’ ontwikkeld als aanvulling op de leverbotprognose. Veehouders kunnen zich hiervoor al aanmelden om regionale adviezen te ontvangen voor leverbotbeheersing.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer