‘Archeologie onvolledig’

Harlingen - Gemeente Harlingen gaat haar archeologiebeleid onder druk van LTO Noord herzien. Het archeologiebeleid is onvolledig, vindt LTO Noord.

Het archeologiebeleid geeft niet aan tot welke diepte gronden zijn vrijgesteld van archeologisch vooronderzoek, stelt Jan Breimer van A=M, adviespraktijk voor archeologie, ruimtelijke ordening en cultuurhistorie.
Breimer onderzocht namens LTO Noord het archeologiebeleid van de gemeente.
‘Zoals het nu lijkt is een bodemverstoring van 10 centimeter onder het maaiveld al vergunningplichtig, terwijl een archeologische vindplaats zich op 2 meter diepte kan bevinden.’
Bovendien staat niet in het beleid of de aanleg van drainage, diepploegen, ploegen, het uitbaggeren van sloten, scheuren van grasland of de aanbouw van een schuur vergunningplichtig zijn.
Naar verwachting stelt de gemeenteraad van Harlingen het aangepaste beleid in de herfst vast.
CDA-raadslid van gemeente Harlingen en LTO Noord-voorzitter Hendrik Sijtsma van afdeling Franekeradeel/Harlingen brachten het punt aan de orde.
Sijtsma ziet dat het beleid in sommige buurtgemeenten klakkeloos wordt overgenomen. ‘Wanneer er geen boereninbreng in de gemeenteraad zit, wordt het archeologiebeleid een hamerstuk.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer