Stabieler voedselprijzen in zicht

De prijzen voor voedsel dalen wereldwijd. Maar de vaart is eruit. Een stabilisering van de markten tekent zich af.

Jan van LiereVoedselorganisatie FAO publiceerde donderdag een nieuw indexcijfer voor de prijs van de belangrijkste agrarische grondstoffen. De index, die een wereldwijd gemiddelde aangeeft, stond in juli op 164,6 punten tegen 166,3 punten in juni.
De daling met 1 procent geeft aan dat de stemming op de wereldmarkt nog steeds niet geweldig is. Tegenvallende vraag en goede productiecijfers leiden met name voor zuivel en plantaardige olie tot prijsdaling. De index staat nu op het laagste niveau sinds september 2009.
Tegelijkertijd noteert de FAO lichte prijsstijgingen voor vlees, granen en suiker. Een deel daarvan was tijdelijk, maar rundvlees en suiker blijven het relatief goed doen.
Vergeleken met een jaar geleden zijn de grondstofprijzen ruim 19 procent gedaald. Positief is echter dat de prijsdaling nu aan het afvlakken is. Marktdeskundigen zien daarin een aanloop naar een langere periode van relatief stabiele prijzen.
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de FAO voorzien zelfs een stabilisering tot 2024. Graan en plantaardige olie zullen de komende jaren niet verder dalen. Voor vlees zou dat vanaf 2018 het geval zijn. Zuivel klimt iets uit het dal en kan die verbetering vervolgens ook vasthouden.
De hoge prijzen van zes jaar geleden zullen het komende decennium zeker niet geëvenaard worden. Maar als de stabilisering nu inzet, blijven de prijzen wel structureel boven het niveau van kort na de eeuwwisseling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer