Snel internet buitengebied NOP

Noordoostpolder - Ondernemers Vereniging Groendorpen (OVG) wil snel internet in het buitengebied van de Noordoostpolder (NOP) realiseren.

Tienke WoudaVolgens OVG kan de gemeente als eerste voldoen aan de ambitie van het kabinet dat het buitengebied van Nederland in 2020 een internetverbinding van minstens 30 megabits per seconde (mbps) moet kunnen krijgen.
Ongeveer 1.100 bedrijven en ruim 2.700 huishoudens in het buitengebied zijn verstoken van breedbandinternet. Zij zitten noodgedwongen vast aan een langzame ADSL-lijn, aldus OVG. ‘Dat creëert een achterstand voor de ondernemers en is niet wenselijk voor de economie’, stelt OVG-voorzitter Willemien van Putten.
Uit het ledenonderzoek dat de OVG eind vorig jaar heeft gedaan, blijkt dat de gemiddelde downloadsnelheid aan een buitenweg in de Noordoostpolder uitkomt op 7,3 mbps. Zo’n 77 procent van de respondenten heeft behoefte aan sneller internet.
Samen met internetaanbieder Greenet heeft OVG een voorstel uitgewerkt voor draadloos internet. Via een centraal punt, bijvoorbeeld de Poldertoren in Emmeloord of een andere hoge locatie, worden negen antennemasten in het gebied aangestraald die het signaal weer doorgeven aan deelnemers.
De totale investering voor het realiseren van een draadloos netwerk is ruim 200.000 euro. Van Putten: ‘De financieringsbehoefte is 170.000 euro. De OVG vraagt gemeente Noordoostpolder ter ondersteuning van het plan om een subsidie en een lening van 85.000 euro te verstrekken.’

Provincie Flevoland

De gemeenteraad van de Noordoostpolder buigt zich na de zomervakantie over het plan. Wethouder Hans Wijnants wil eerst het onderzoek van provincie Flevoland naar glasvezel afwachten. Gedeputeerde Staten stelden hier onlangs 50.000 euro voor beschikbaar. Punt van aandacht is de snelheid, geeft Wijnants aan. Bovendien is het aantal diensten via straalverbinding volgens hem beperkter dan via glasvezel.
Wijnants wil met de provincie, OVG, en andere betrokken partijen in gesprek over de scenario’s voor snel internet. ‘Op korte termijn met straalverbinding of op langere termijn een duurzaam glasvezelnetwerk’. Volgens de OVG is het mogelijk om beide technieken te combineren.
Van Putten hoopt dat er snel uitsluitsel komt. ‘Provincie Flevoland denkt voor glasvezel Europese subsidie te krijgen. Dat ze dat niet wil mislopen, snap ik. Maar dan zijn wij drie jaar verder. Daar willen wij niet op wachten.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer