Aanvragen ontheffing voor te brede voertuigen op openbare weg

Trekkers en zelfrijdende werktuigen breder dan 3 meter moeten een breedteontheffing hebben wanneer ze de openbare weg opgaan. De breedteontheffingen worden afgegeven door de wegbeheerders en de RDW.

Een boete op overtreding van deze regel loopt al gauw in de honderden euro’s.
Meer dan de helft van de gemeenten en enkele waterschappen hebben aan de RDW een landbouwmandaat verstrekt. Dit houdt in dat de ontheffing voor te brede trekkers en werktuigen voor de desbetreffende gemeente bij de RDW in Zoetermeer moet worden aangevraagd.
De ontheffing is alleen geldig voor een landbouwtrekker met een daaraan gemonteerd werktuig of voor een zelfrijdend werktuig (motorrijtuig met beperkte snelheid). De ontheffing wordt afgegeven voor een maximale breedte van 3,5 meter en wordt afgegeven op naam van het bedrijf van de aanvrager en niet op het registratienummer van het werktuig. De ontheffing is niet geldig voor het vervoer van lading, alleen voor de breedte van het voertuig.
Met één formulier kan voor meerdere wegbeheerders tegelijk een breedteontheffing worden aangevraagd. Een langlopende ontheffing voor landbouwvoertuigen heeft een geldigheid van drie jaar en kost 30 euro per wegbeheerder. Meer informatie, het aanvraagformulier en de lijst van betreffende gemeenten zijn te vinden op de website van de RDW: www.rdw.nl en dan zoeken op ‘landbouwontheffing’. De RDW afdeling Ontheffingen is telefonisch bereikbaar op (079) 3458134.
Voor wegbeheerders waar de RDW geen ontheffing voor kan afgeven, zoals provincies, is het nodig een aanvraag te doen bij de betreffende wegbeheerder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer