Sojateelt rendeert in Flevoland

Peter Strijk van Dutchsoy hoopt tien tot twintig Flevolandse agrariërs te interesseren om sojabonen in hun bouwplan op te nemen.

Haijo DoddeHet streven is om in 2016 een areaal van zeker 10 hectare sojabonen te laten telen. Op termijn kan dat uitgroeien tot zo’n 100 hectare. Namens zijn bedrijf Dutchsoy levert Strijk het zaaizaad, begeleidt hij de teelt en coördineert hij de afzet van de sojabonen voor humane consumptie.
Om de teelt te promoten houdt de ondernemer op zaterdag 8 augustus een open dag op een proefperceel aan de Lisdoddeweg in Dronten. Hij nodigt daarvoor gangbare en biologische akkerbouwers en veehouders uit die hij gaat vertellen dat de sojateelt qua rendement kan concurreren met zomertarwe.
‘In de voedingsindustrie is volop belangstelling voor gmo-vrije soja. Bij een oogst van 3 tot 4 ton sojabonen per hectare met minimaal 36 procent eiwit is de teelt rendabel’, stelt Strijk.
Op het proefperceel kan de ondernemer een proef laten zien met vijftien sojarassen van verschillende herkomst. ‘We zijn steeds op zoek naar rassen die op tijd afrijpen en daarmee geschikt zijn voor onze klimaatzone. Op dit moment zijn zo’n drie of vier veelbelovende rassen beschikbaar voor teelt in Nederland.’
Om de opbrengsten te optimaliseren heeft Strijk ook een proef aangelegd met stikstoftrappen en zaaiafstanden. De stikstofgift varieert van 0 tot 200 kilo zuivere stikstof per hectare. De gebruikte hoeveelheden zaaizaad loopt op van 400.000 tot 600.000 zaden per hectare.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer