Rol E.coli bij hoge kuikenuitval eerste week

Bij pluimveekoppels met veel uitval in de eerste levensweek is altijd E.coli in het spel. Dat blijkt uit onderzoek van de GD dat augustus 2014 startte en waarvan in mei het eindrapport is opgeleverd.

Rol+E%2Ecoli+bij+hoge+kuikenuitval+eerste+week
© Nieuwe Oogst Jos Thelosen

Er werden 407 dieren onderzocht uit 22 vleeskuikenkoppels en 8 opfokkoppels met een gemiddeld uitvalspercentage in de eerste levensweek van 2,8 procent. Het bleek dat de uitvalsproblemen die op dag 2 en 3 ontstaan, primair bacterieel van oorsprong zijn waarbij in alle koppels een E. coli-infectie werd aangetroffen.

Ontstekingen

De belangrijkste aanwezige afwijking die tijdens sectie werd aangetroffen was een ontsteking van het hartzakje. Ontsteking van het leverkapsel, luchtzakontsteking, gewrichtsontstekingen en navelontstekingen kwamen ook met regelmaat voor.

Een antibioticabehandeling in de aangetaste koppels was gerechtvaardigd. Opvallend was het lage percentage dooierrestontstekingen, wat suggereert dat dit geen besmettingsroute van betekenis vormt.

Behandelstrategie

Van de bacteriële infecties die in de eerste levensweek een rol spelen, is een overzicht van antibiogrammen geformuleerd. Dat kan worden toegepast in de behandelstrategie van aangetaste koppels.

Zie voor meer informatie, klik hier.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer