Waterschap slingert boeren op de bon

In het gebied van het Brabantse waterschap De Dommel zijn twee boeren op de bon geslingerd. Zij overtraden het beregeningsverbod uit oppervlaktewater. Een andere boer werd op de bon geslingerd, omdat hij maïs op de verkeerde plaats had geteeld.

Waterschap+slingert+boeren+op+de+bon
© Nieuwe Oogst

De ondernemers uit Liempde en Veldhoven waren niet op de hoogte van het beregeningsverbod op die lokaties en besproeiden hun land. Dit wateronttrekkingsverbod was door het waterschap al in mei ingesteld.

Strafbeschikking

In verband met de ernstige gevolgen van dit soort overtredingen voor de waterkwaliteit én waterkwantiteit wordt een Bestuurlijke strafbeschikking opgemaakt. Deze strafbeschikking wordt door het Centraal Justitieel Incassobureau geïnt, in tegenstelling tot een bestuurlijke boete.

Teeltvrije zone

Ook een bestuurlijke strafbeschikking was er voor een ondernemer die kort tegen het riviertje de Run in Waalre maïs teelde. De Run is ter plekke aangewezen als ecologisch waardevolle beek. Hierdoor geniet de run extra bescherming voor wat betreft de teelt en de spuit- en mestvrije zone.

Die zone geldt over een afstand van 5 meter, gemeten vanaf de insteek van de Run. De maïs stond over een lengte van 190 meter echter op 50 centimeter vanaf die insteek.

Naast een bestuurlijke strafbeschikking wordt ook een verplichte doormelding gedaan aan het ministerie van Economische Zaken. Dit heeft mogelijk ook gevolgen voor de agrarische inkomenssteun.

De maïs is inmiddels verwijderd. Het waterschap voert de komende tijd extra controles uit op de beschermde zone.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer