Ook steviger verzet tegen ontwikkelingen in de veehouderij

Niet alle maatschappelijke organisaties werken samen met organisaties als LTO om meer snelheid te krijgen in de verduurzaming van de land- en tuinbouw. Zo is Milieudefensie vooral bekend van verzet tegen ontwikkelingen in de agrarische sector, met name in de veehouderij.
Volgens de organisatie moet een omslag worden gemaakt naar een grondgebonden, regionaal georiënteerde veehouderij. Dat houdt onder meer in dat de mestproductie zover moet dalen dat er geen mestoverschot meer is. Milieudefensie pleit voor een kleinere veestapel.
De organisatie houdt geregeld publieksacties die haar standpunten onder de aandacht van de politiek en van het grote publiek brengen. Milieudefensie, een vereniging met 84.000 leden en donateurs, is aangesloten bij de wereldwijde organisatie Friends of the Earth International.
Wakker Dier strijdt ook voor veranderingen in de veehouderij. Deze organisatie is vooral bekend van de radio- en tv-spotjes over ‘kiloknallers’ en ‘plofkippen’. Op die manier probeert zij het koopgedrag van de consument te veranderen en supermarkten te bewegen tot de keus voor duurzamer geproduceerd vlees. Momenteel is een actie tegen Aldi gaande. Daarnaast verzet Wakker Dier zich tegen de bouwplannen voor grote stallen in de melkveehouderij en in de intensieve veehouderij.
De missie van Wakker Dier is ‘minder maar beter vlees eten’. Als doelstelling is geformuleerd dat de vleesconsumptie in Nederland in 2030 met een kwart gedaald zou moeten zijn en dat al het vlees dan minimaal één ster van het Beter Leven-keurmerk heeft. Wakker Dier heeft geen leden, maar vraagt burgers wel om donaties.
Een organisatie die zich nog heftiger verzet tegen de veehouderij, is People for the Ethical Treatment of Animals (PETA). De organisatie is begin jaren tachtig ontstaan in de Verenigde Staten. De Nederlandse afdeling van PETA is opgericht in 1993.
PETA pleit niet zozeer voor aanpassingen in de huidige veehouderij, maar gaat uit van het principe dat dieren er niet zijn om op te eten en als kleding te dragen. De organisatie komt regelmatig met beschuldigingen van dierenmishandeling, waarbij zij gebruikmaakt van filmbeelden die buiten medeweten van de betrokken veehouders zijn gemaakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer