Onrust rond afromen fosfaatrechten

Melkveehouders maken zich grote zorgen over het afromen van fosfaatrechten door een generieke korting. Dat bleek deze week tijdens twee LTO Noord-ledenbijeenkomsten over fosfaatrechten.

Onrust+rond+afromen+fosfaatrechten
© Marten Sandberg

De ledenbijeenkomst in Heerenveen en Markelo werden druk bezocht met respectievelijk 800 en 350 melkveehouders. Veel melkveehouders uitten hun frustraties en emoties over gevolgen van de invoering van de fosfaatrechten. 'Gezinsbedrijven hebben het al moeilijk, zeker bij een zware financiering. Dan maakt een rem op de melkproductie het ondernemen lastig', zei een melkveehouder.

Verhandelen

LTO wil geen generieke korting als het op afromen aankomt, maar inzetten op verhandelbaarheid van fosfaatrechten. 'Een oplossing kan zijn om bij het verhandelen af te romen', stelt voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij.

De fosfaatrechten zetten ons vast, zeggen de boeren. Vooral ondernemers die nog ruimte hebben in hun plaatsingsruimte voelen zich bekocht. 'We hebben plaatsingsruimte, maar kunnen onze productie niet uitbreiden. Maar we mogen wel mest aanvoeren van buiten het bedrijf. Gekker moet het niet worden.'

Emoties

Dirk Bruins van LTO-vakgroep Melkveehouderij begrijpt de emoties. 'Ondernemers hebben een strategie en visie ontwikkeld en geloven daarin. De komst van fosfaatrechten is voor melkveehouders een streep door de rekening.'

Arno de Snoo/Pieter Stokkermans

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer